Sudeći prema britanskoj, savetodavnoj organiziciji Veće za san, 30 odsto odraslih ljudi spava loše noću, a sve to je posledica stresa, brige, buke, ponekad i neudobnog kreveta.

Dobra vest je, svakako, da postoje neki koraci koje možete da preduzmete kako biste bolje spavali, a to ima dosta veze sa tim kako provodite vreme pre nego što legnete u krevet. Džesika Sepel otkriva pet koraka koje treba da uvrstite u rutinu da biste spavali kvalitetno.

1. Posao ne iznosite iz kancelarije

Veoma je važno da posao i stres koji se tiče posla ne donosite kući. "Ako stres sa posla ponesete kući, time se povećava nivo kortizola i adrenalina, što ima uticaj na vaše opšte zdravlje", kaže Sepel.

S obzirom na to koliko dnevno provodimo na poslu, nije lako ne misliti o radnim zadacima ili nekim događajima s posla čak i uveče, ali je važno da postavite granice i da posle 20 časova ne radite ništa što ima veze s poslom. Ne proveravajte čak ni mejlove.

2. Jedite zdravu večeru

Zdrava ishrana ne mora da bude komplikovana, a unošenje određenih makronutrijenata pre spavanja može da pomogne telu da se opusti.

Sepelova savetuje da se vaš večernji obrok sastoji od proteina, zdravih masti i hranljivih vlakana. Neka prethodna istraživanja su pokazala da je unošenje ugljenih hidrata u večernjim satima krivac što ste ujutru ošamućeni.

3. Ograničite vreme za ekranom

Svi već znamo da plava svetlost koju emituju mobilni telefoni, tableti i kompjuteri utiče na našu sposobnost da zaspimo, zato Sepelova savetuje da u ekrane ne gledate posle 20 časova.

Ako vam to zvuči previše drastično, znajte da čak i to što ćete sat i po pre spavanja biti "bez plavog svetla", ima dobre efekte i pre ćete zaspati.

4. Radite nešto opuštajuće

Hlađenje tela i pripremanje uma i tela za spavanje je ključno, a kako ćete to uraditi je vaš izbor. Možete da se okupate, upalite mirišljave svećice, popijete biljni čaj, čitate knjigu...

"Ja volim da napravim toplu kupku sa nekoliko kapi mirišljavog ulja. To telu pomaže da se opusti i signalizira mu da je vreme za spavanje. Šta god da izaberete za opuštanje, budite prisutni u tom trenutku opuštanja i znajte da ste zaslužili to vreme".

5. Pripremite telo za spavanje

Sepelova savetuje da desetak minuta pred spavanje praktikujete lagane joga pokrete, koji će pomoći telu da se opuste. U suštini, dovoljno je da legnete na leđa i da noge podignete uz zid.

"Ne samo da na taj način poboljšavate cirkulaciju, već signalizirate parasimpatetičkom nervnom sistemu da se odmara. Kada vaše telo uđe u mirano stanje, bolje ćete se odmoriti".