Manifestacija posvećena ljubiteljima srpskog nacionalnog pića, Rakija fest, otvorena je u petak u Centru "Sava". Dobar deo izloženih rakija može se kupiti i u slobodnoj prodaji, problem je samo napraviti pravi izbor. Posle tolikih vekova tradicije, na Rakija festu posetiocima je pružena prilika da u kulturnoj atmosferi i "bez vašara" degustiraju "ponos srpskih domaćina" najrazličitijih voćnih aroma, travarice, medovače...
Dobar deo izloženih rakija može se kupiti i u slobodnoj prodaji, problem je samo napraviti pravi izbor. Posle tolikih vekova tradicije, na Rakija festu posetiocima je pružena prilika da u kulturnoj atmosferi i "bez vašara" degustiraju "ponos srpskih domaćina" najrazličitijih voćnih aroma, travarice, medovače...
Šajkača, da ne bude zabune
Iako oba bratstva prave šljivovicu koja se prodaje po ceni od oko 20 evra po litru, razlike ipak postoje. Monasi manastira Piva svoj proizvod pakuju u nešto interesantniju ambalažu, u svakoj flaši je, naime, i ime manastira izrađeno od tisovine, a čepovi su, da ne bude zabune, u obliku šajkače.
"Lelićka ljuta" je, sa druge strane, nešto jača - ima 21 grad.
"Na manastirskoj ekonomiji imamo svoje šljive, koje sakupljamo, a posle odlažemo u drvene kace. Suština samog pravljenja rakije je da imate čist plod, odnosno da u komini završe samo zdravi plodovi šljive, bez koštica koje bi destilatu dale gorčinu", kažu monasi iz Lelića.
Nakon toga, sledi pečenje koje u Leliću rade 'po starinski', u kazanu na drva. Na pomen šećera smešeći se odmahuju glavom: "Ne dodajemo šećer, jer nam nije cilj proizvodnja velike količine rakije, već kvalitetan proizvod."
Piće kraljeva i bogova
Među štandovima nam je pažnju privukao jedan koji ne mogu da promaše ni laici. Čak i ako nikada niste probali ni kapljicu "najjačeg srpskog brenda", ne možete da ne primetite neobičnu zlatnožutu boju medovače.
"Medovača je jedna od najstarijih rakija koju je čovek ikada napravio, u istoriji je poznata kao piće kraljeva i bogova, a u Srbiji je služena još na dvoru Nemanjića. To je rakija koja se dobija kada se med pomeša sa vodom i prođe kroz procese fermentacije i destilacije. Po staroslovenskom receptu u medovaču se dodaje i propolis koji je svojevrstan prirodni antibiotik", kaže Nebojša Milenković, pčelar i proizvođač rakije i vina od meda.
"Iako mnogi narodi svojataju medovaču, kroz istoriju je proizvodnja ove rakije bila tradicija Balkana. U ta davna vremena, medovača je čuvana u zemljanim posudama, tako da je vremenom dobijala na kvalitetu. Posle pet, šest godina čuvanja u zemljanom ćupu, medovača dobija na ukusu i postaje - idealno piće neopisive arome", objašnjava Milenković.
Ovo piće je u jednom periodu bilo gotovo zaboravljeno, na šta je svakako uticala i cena. Naime, za pravljenje medovače neophodan je kvalitetan med u koji se onda, u zavisnosti od recepta dodaje začinsko bilje. Ipak, kad uzmete u obzir da pijete "piće bogova", 600 dinara za flašu od 0,75 litara možda i nije tako mnogo.
Što se tiče ostalih rakija, cene variraju u zavisnosti od vrste. U ponudi su "viljamovka", "dunja", "kajsija" po ceni od 100 do 1.000 dinara, u zavisnosti od pakovanja i dizajna flaše, a "jabukovača" i "loza" od 0,7 litara mogu se naći za 350 dinara, a "stara sokolova", koja među poznavaocima važi za pravu poslasticu, košta između 1.000 i 2.400 dinara.
"Travarica" sa Homolja prodaje se za 2.000 dinara, a jedna od najskupljih rakija koje su izložene je ona od ručno ubranih i sortiranih malina proizvođača Eduarda Kacemberga iz Temerina, litar košta 5.200 dinara.
Ministar za dijasporu Srđan Srećković istakao je na otvaranju Rakija festa da je ovo piće nacionalni brend koji može da "otvori put" i doprinese povećanju izvoza ostalih srpskih proizvoda u svet.
Do ulaska u Evropsku uniju ima još vremena, a iako su mali proizvođači zabrinuti zbog strogih propisa i poštovanja procedura koji će tada postati neminovni, možda ipak nema razloga za strepnju. Kvalitet "njenog veličanstva" rakije sa ovih prostora sigurno će naći put do evropskog tržišta.
(MONDO)