Ako vam jutro počne kako treba, takav vas i dan očekuje. Evo šta bi trebalo da uradite svakog dana do podne, da biste bili lepše raspoloženi:

Namestite krevet

Deluje beznačajno, ali obavljanje jednostavnih zadataka kao što je nameštanje kreveta recimo je odličan način da započnete dan.

Prvo, to je jednostavan posao i uradićete ga kako treba, sasvim izvesno, a drugo, život izgleda malo bolje kad sredite sobu. Pa zašto biste sebi uskraćivali taj mali pozitivni podsticaj kad vam treba ukupno dva minuta da namestite krevet ujutru?

(A i uveče ćete se bolje osećati kad legnete u zategnutu posteljinu, samo da znate.)

Pročitajte: Namestili ste krevet jutros?

Razmrdajte se malo

Ne morate da odradite ozbiljan trening. Ali, malo istezanja, ili šetnja brzim hodom do prodavnice će vam dobro doći.

Ako nemate vremena, radite čučnjeve dok perete zube recimo. Dva minuta vežbanja uvek su bolja nego "nula minuta vežbanja".

Ako vas i to mrzi, pokušajte da stojite na jednoj nozi dok perete zube, pa posle tridesetak sekundi promenite stranu, dobro je za ravnotežu.

Pročitajte: Pet razloga da vežbate ujutru

Istuširajte se

Bićete bolje raspoloženi ako dan počnete tuširanjem. Malo hladnija voda će vas razbuditi i "napuniti" energijom za dobar početak dana.

Pročitajte: Tuširate se ujutru ili uveče? (ANKETA)

Pijte vodu

Nemojte čekati da osetite da ste žedni. Počnite da pijete pomalo vode od ranog jutra. To je dobar i jednostavan način da uradite nešto dobro za svoje zdravlje.

Pročitajte: Za sekund utvrdite pijete li dovoljno vode

Doručkujte

Čak i ako ne volite da doručkujete čim se probudite, do podne bi ipak trebalo nešto da pojedete. Nije zdravo da prvi obrok u toku dana bude tek ručak.

Dakle, do 12 sati trebalo bi da pojedete recimo… jaja. Ili bar ovsene pahuljice sa jogurtom i malo voća. Ili bar voće, ako baš ništa drugo ne volite ujutru. Samo nemojte da živite na kafi do ručka.

Pročitajte: Kako je doručak postao "najvažniji obrok"

Slušajte muziku

Dok se spremate za posao, recimo. Ili na putu do posla.

Pročitajte: Pustite muziku i uživajte!

Pročitajte nešto

Nema se vremena? Pa sad… Ne morate da čitate celo poglavlje romana. Ali, novine recimo. Ili nekoliko strana knjige, dok čekate da provri voda za prvu jutarnju kafu. Za to imate vremena, samo treba da imate i volje.

Uz to, samo da znate da su istraživanja pokazala da čitanje fikcije pre 12 sati povećava kreativnost tokom dana.

Pročitajte: Kad ste poslednji put pročitali neku knjigu?

Komunicirajte sa drugima

Jedan od lepših načina da započnete dan je da se čujete sa osobom koju volite. Ili pošaljete poruku nekom od članova porodice ili nekom od prijatelja.

Ne mora da bude u pitanju ništa specijalno. Samo da im poželite dobro jutro i pitate ih kako su. Socijalni kontakt ima mnogo pozitivnih strana, između ostalog i na naše mentalno zdravlje.

Pročitajte: I ne shvatamo koliko su važni prijatelji...

Proverite mejlove

I pobrišite sve one koji služe samo da vam zatrpaju inboks. Tako će vam biti lakše da se skoncentrišete na one koje zapravo treba da pročitate i odgovorite na njih.

Pročitajte: Kako da brzo rasteretite memoriju Google naloga

Napravite spisak stvari koje treba da uradite u toku dana

Ova lista ne mora da bude potpuno detaljna, ali ako treba da svratite u prodavnicu, apoteku ili na hemijsko, da platite račune ili nešto slično, pribeležite to sebi.

Kad zapišete stvari koje treba da obavite u toku dana, sve nekako ide lakše jer imate plan.

Pročitajte: Spremite blokčić i olovku

Do podne uradite ono što najmanje volite, a morate time da se pozabavite

Često odlažemo stvari koje ne volimo ili koje su nam dosadne. Ali, to što smo ih odložili za kasnije, ne znači da o njima prestajemo da razmišljamo.

Dakle, da ne biste sebi upropastili ceo dan razmišljajući o tome kako morate da uradite nešto što vam se ne radi, uradite to odmah. I onda više ne razmišljajte o tome. Time ste sebi "kupili" ceo jedan dan bez nerviranja oko stvari na koje ne možete da utičete.

Pročitajte: Jednostavan trik za bolju produktivnost

Udahnite malo vazduha

Čak i ako ne morate da izlazite iz kuće u toku dana, prošetajte se malo. Ako to uradite ujutru, imaćete više energije i bićete bolje raspoloženi. Kratka šetnja po kraju, odlazak na kafu, samo na pola sata… poklonite sebi pola sata uživanja pre podne.

A ako radite, idite na pauzu i prošetajte se desetak minuta pre 12 sati. Bićete i produktivniji i lepše raspoloženi kad udahnete malo vazduha.

Pročitajte: Oslobodite se stresa za 20 minuta