Mnogi ljudi tvrde da "nema šanse" da bi popili nezaslađeni čaj i bezmalo im je muka od same pomisli na to. Ali, novo istraživanje pokazuje da šećer zaista nije neophodan da bi čaj imao lep ukus.

Istraživanje Univerziteta u Londonu i Lidsu koje je trajalo mesec dana, ispitalo je navike ispijanja čaja 64 muškaraca, koji obično piju čaj sa šećerom.

Za potrebe istraživanja, podeljeni su u tri grupe – jedna grupa je naglo počela da pije nezaslađeni čaj, druga je postepeno smanjivala količinu šećera koju dodaje u čaj, a treća, kontrolna grupa, nastavila je da pije zaslađeni napitak.

Nakon četiri nedelje, ispostavilo se da oni koji su smanjili količinu šećera ili pili potpuno nezaslađen čaj nisu ništa manje uživali u svom napitku.

Kada je studija završena, 42 odsto muškaraca koji su postepeno smanjivali unos šećera na kraju su potpuno prestali da ga dodaju u čaj, a isto je i sa 36 odsto muškaraca koji su "preko noći" prestali da dodaju šećer.

"Preteran unos šećera je veliki problem, a šećer koji se unosi kroz napitke bespotrebno povećava dnevni unos šećera. Smanjivanjem unosa kroz napitke, smanjiće se i ukupan unos šećera", zaključuju naučnici nakon studije.

Preteran unos šećera povezuje sa brojnim zdravstvenim problemima, ali i sa pojavom karijesa na zubima i sa viškom kilograma.