Za pravoslavne vernike koji poštuju stari, julijanski kalendar počeo je četrdesetodnevni božićni post koji se završava Badnjim danom, a jedan je od četiri višednevna posta koja propisuje Srpska pravoslavna crkva. Ipak, znajte da vam u vreme posta ništa nije uskraćeno, čak ni slatkiši. Recept za posnu tortu saznali smo na sajmu "Etno hrana i piće", koji održan u Beogradu od 26. do 29. novembra.
Ukoliko ste odlučili da postite, trebalo bi da znate da vreme posta nije i vreme gladovanja. Najčešća greška koja se pravi je da se tokom trajanja posta iz svakodnevnog jelovnika izbacuju meso, jaja i mlečni proizvodi, ali se retko ko odluči da malo eksperimentiše i isproba neke nove recepte.
Iako se lekari slažu da je post koristan za organizam, ipak bi trebalo da vodite računa, neka osnovna pravila zdrave ishrane moraju se poštovati i u vreme posta.
Idealno bi bilo da imate pet manjih obroka dnevno, od kojih će jedan biti porcija svežeg voća, salata ili bareno povrće.
Obroci zasnovani na žitaricama, jelima od ribe, svežem povrću i voću povoljno utiču na naše zdravlje.
Posna hrana ubrzava metabolizam i pravi je "čistač" organa za varenje, a post prija i srcu i krvnim sudovima. Riba, naročito morska, smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.
Ipak, znajte da vam u vreme posta ništa nije uskraćeno, čak ni slatkiši. Recept za posnu tortu saznali smo na sajmu "Etno hrana i piće", koji održan u Beogradu od 26. do 29. novembra.
Posetioci ove manifestacije u subotu su imali priliku da prisustvuju i reviji torti. Najukusnija je bila ona koju je iz Modriča donela Gordana Narić, najlepše dekorisanu tortu, koja je najavljena kao pravo "umetničko delo" napravila je Vera Atković, a ekstra nagrada pripala je Branki Jovanović.
Učesnice su bile prilično tajanstvene, tako da nismo uspeli da saznamo pobedničke recepte, ali ne očajavajte, njihove torte i nisu za vreme posta...
Posna torta (RECEPT)
Kore:- 250 grama oraha
- 200 grama šećera
- 150 grama brašna
- jedna kašičica praška za pecivo
- jedna kašičica sode bikarbone
- jedna kašičica cimeta
- "na vrh noža" mlevenog karanfilića
- kesica vanilin šećera
- tri decilitra crnog vina
"Fil":
- tri kašike džema od kajsija
Glazura:
- 100 grama šećera u prahu
- tri kašike vode
- jedna kafena kašičica ulja
Priprema:
Sameljite orahe, a zatim ih u odgovarajućoj posudi pomešajte sa šećerom i brašnom (koje ste prethodno prosejali), dodajte sodu bikarbonu, cimet, karanfilić i crno vino, i mešajte varjačom dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Dobijenu smesu za kore sipajte u pleh koji ste namazali uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne bude gotovo. Za domaćice-početnice, dodaćemo da se kore obično ispeku za pola sata, ali da biste bile sigurne, bocnite testo čačkalicom: ako ona bude čista kad je izvučete, znajte da je pečeno.
Kad se kora ohladi, presecite je na pola, a sredinu nafilujte džemom.
Da biste napravili glazuru, treba da prosejete šećer u prahu, dodate vodu i ulje i mešate dok se smesa ne ujednači. Zatim je prelijte preko torte, a ako želite da torta lepše izgleda, možete je uktasiti sitno iseckanim ili mlevenim orasima.
Uživajte i, iako je post deo naše tradicije, nemojte zaboraviti ni narodnu izreku da "zlo na usta ne ulazi, nego izlazi".
(MONDO/Foto: Nenad Tesla)