Namirnice koje nemaju hranljivu vrednost, a imaju visoku kalorijsku vrednost, obično se nazivaju "praznim kalorijama". Upravo takve namirnice nutricionisti izbegavaju, a evo tačno o kojim namirnicama i napicima je reč.

Gazirani napici

S ozbirom na to da ovi napici mogu da sadrže i do devet kašičica dodatog šećera, nije ni čudo što nutricionisti to izbegavaju. I nije samo šećer razlog za to, već ova pića često imaju i visoku kiselost.

Takođe, pošto je dokazano da ljudima ne znače mnogo kalorije unete kroz tečnost, jasno je da ove prazne kalorija samo doprinose gojenju, a nemaju nikakvih hranljivih vrednosti – vitamina, minerala...

Beli hleb

Nutricionisti objašnjavaju da beli hleb povećava nivo glukoze u krvi, na sličan način kao što to čine i gazirani napici, zbog čega nije njihov omiljen izbor. Pored toga, beli hleb, kažu, ne nudi nutritivne vrednosti kao hleb od celih žitarica, recimo.

Pirinčane galete

Ovaj i slični proizvod napravljeni od prerađenog belog pirinča imaju veoma visok glikemijski indeks, ističe nutricionistkinja Suzi Barel. To znači da se nivo glukoze brzo povećava nakon konzumiranja ovih namirnica, a povećava se i insulin, hormon koji podstiče skladištenje masti u telu.  

Takođe, grickalice od prerađenog pirinča sadrže malo proteina i drugih važnih nutrijenata, zbog čega su samo prazne kalorije koje trenutno i naglo povećavaju energiju.

Margarin

S obziromna toda je reč o visoko obrađenoj namirnica, koja sadrži dosta masti, nutricionisti kažu da nam to nije potrebno u ishrani.

Barelova ističe da koliko god se margarini promovišu kao zdravi, "većina ih je napravljena od miksa ulja od povrća".

Nutricionisti savetuju da margarin zamenite puterom, puterom od kikirikija (za namaz) ili maslinovim uljem.

Gotova testa

Pite, rolovane viršle, zaleđene pice... sve je to primamljivo i pogodno zbog toga što "priprema" kratko traje pošto zahteva samo pečenje, ali nutricionisti ove namirnice ne žele u svojoj ishrani. Uglavnom zbog toga što su pune zasićenih masti, a najčešće sadrže i trans masti...

Trans masti se inače proizvode tokom procesa pravljenja ovih namirnica, a stručnjaci savetuju da ih u ishrani izbegavate jer oštećuju arterije.