Recimo da su vas "iznenadili" gosti ili da iz bilo kog drugog razloga želite na brzinu da rashladite čašu vina. Somerijer Brajan Meklintik ima nekoliko saveta u vezi sa tim.

Pored leda i vode, potreban vam je još jedan sastojak – so.

"Napunite veliku posudu vodom i ledom i dodajte so. Cela flaša treba da bude potopljena. Teško je reći koliko tačno soli treba da stavite, tako da stavite otprilike. Kada je cela flaša potopljena u vodu, temperature se mnogo brže spušta", objasnio je Brajan.

So je važna jer stvara hemijsku reakciju koja snižava tačku smrzavanja vode, što znači i da brže snižava temperature i brže hladi vino.

Somelijer kaže da možete i da stavite flašu samo u posudu sa ledom, ali da će tada hlađenje potrajati malo duže.

Evo zašto je dobro da popijete čašu vina uveče

Snižava stres: Čaša vina zaista pomaže da se opustite