Najbolji svetski kuvari okupljaju se svake druge godine u Lionu da odmere snage na prestižnom takmičenju Bocuse d'Or. Zlatnu statuicu koja je izrađena prema liku osnivača takmičenja, čuvenog francuskog kuvara Pola Bokiza, ove godine je osvojio Norvežanin Geir Skeie.
Najbolji svetski kuvari okupljaju se svake druge godine u Lionu, u Francuskoj, da odmere snage na prestižnom takmičenju Bocuse d'Or.
Foto galeriju pogledajte OVDE.
Zlatnu statuicu koja je izrađena prema liku osnivača takmičenja, čuvenog francuskog kuvara Pola Bokiza, ove godine je osvojio Norvežanin Geir Skeie.
"Ovo sanjam od svoje trinaeste godine", kaže Skeie. "Ne možete ni da zamislite kako se osećam, ovo je najbolji dan u mom životu!"
Srebro je osvojio Šveđanin Jonas Lundgren, a Francuzi su morali da se zadovolje bronzom koja je pripala Filipu Milu.
Takmičenje Bocuse d'Or (Zlatni Bokiz) održava se od 1987. godine, a na deset od dvanaest manifestacija, koliko ih je bilo do sada, pobedu su odneli ili Norvežani ili Francuzi.
Tokom dvodnevnog takmičenja, kuvarska elita iz 24 zemlje takmiči se pred publikom i fanovima koji navijaju iz sve snage. Svaki kuvar ima pet sati i 35 minuta da pripremi dva jela, jedno od morskih plodova i jedno od junećeg mesa.
Pol Bokiz se smatra jednim od najznačajnijih kuvara 20. veka. Važi za umetnika koji je kuvanje uzdigao na viši nivo, a važi i za začetnika "nove francuske kuhinje" koju karakterišu lagana jela pripremljena od svežih namirnica vrhunskog kvaliteta.
Ljubitelji supa i čorbi, ipak, smatraju da je njegov najveći doprinos svetskoj kuhinji to što je 1975. godine, praveći meni za večeru u rezidenciji francuskog predsednika, osmislio čorbu od tartufa.
(MONDO)
Foto galeriju pogledajte OVDE.
Zlatnu statuicu koja je izrađena prema liku osnivača takmičenja, čuvenog francuskog kuvara Pola Bokiza, ove godine je osvojio Norvežanin Geir Skeie.
"Ovo sanjam od svoje trinaeste godine", kaže Skeie. "Ne možete ni da zamislite kako se osećam, ovo je najbolji dan u mom životu!"
Srebro je osvojio Šveđanin Jonas Lundgren, a Francuzi su morali da se zadovolje bronzom koja je pripala Filipu Milu.
Takmičenje Bocuse d'Or (Zlatni Bokiz) održava se od 1987. godine, a na deset od dvanaest manifestacija, koliko ih je bilo do sada, pobedu su odneli ili Norvežani ili Francuzi.
Tokom dvodnevnog takmičenja, kuvarska elita iz 24 zemlje takmiči se pred publikom i fanovima koji navijaju iz sve snage. Svaki kuvar ima pet sati i 35 minuta da pripremi dva jela, jedno od morskih plodova i jedno od junećeg mesa.
Pol Bokiz se smatra jednim od najznačajnijih kuvara 20. veka. Važi za umetnika koji je kuvanje uzdigao na viši nivo, a važi i za začetnika "nove francuske kuhinje" koju karakterišu lagana jela pripremljena od svežih namirnica vrhunskog kvaliteta.
Ljubitelji supa i čorbi, ipak, smatraju da je njegov najveći doprinos svetskoj kuhinji to što je 1975. godine, praveći meni za večeru u rezidenciji francuskog predsednika, osmislio čorbu od tartufa.
(MONDO)