Odlazak u nabavku kad smo gladni je pogrešna odluka, toga ste verovatno svesni ako ste ikada otišli u radnju pregladneli, pravo s posla, a onda kući umesto onoga što vam treba doneli pune kese čipsa, keksa i čokolade. Da li ste se nekad zapitali kako nam mozak radi kad treba da donesemo neku odluku značajniju od toga šta ćemo za večeru tog dana?
Naučnici sa Univerziteta Dandi u Škotskoj sproveli su istraživanje koje je pokazalo da je bolje da prvo prezalogajite nešto, pa onda da donesete odluku, naročito ako je nešto važno u pitanju. Ispostavilo se, takođe, da nije loše ni da "prespavate" pre nego što "presečete".
Psiholozi Bendžamin Vinsent i Džordan Skajrinka sproveli su eksperiment tokom kojeg je grupa od 50 dobrovoljaca testirana dva puta, prvi put su se uobičajeno hranili tokom dana, a sledeći put nisu jeli ništa na dan ekperimenta. Koristeći različite tipove nagrada (hrana, novac, skidanje pesama), naučnici su utvrdili da kad su ljudi gladni, radije biraju manju nagradu odmah, umesto veće nagrade nešto kasnije.
Pokazalo se da kad je ispanicima ponuđena mogućnost da uzmu manju nagradu odmah, ili da sačekaju 35 dana da bi se taj bonus udvostručio, ljudi su bili spremni da sačekaj ako nisu bili gladni. Prilikom testiranja koje je sprovođeno na dan kad nisu ništa jeli, bili su spremni da za veću novčanu nagradu čekaju samo tri dana.
"Želeli smo da proverimo da li glad ima konkretan uticaj na donošenje odluka samo u vezi sa hranom, ili je taj uticaj širi. Ispostavilo se da ljudi kad su gladni ne mogu da se fokusiraju na budućnost, već žele da sve završe u datom trenutku ne sagledavajući dugoročne posledice, čak ni ako su pozitivne", kaže Vinsent.
Ranija studija sprovedena na Kemnridžu pokazala je da serotonin igra važnu ulogu u procesu donošenja odluka. "Pošto sirovi materijal za stvaranje serotonina, aminokiselina triptofan, dolazi samo iz namirnica koje jedemo, nivo serotonina opada između obroka", navodi se u studiji, "što vodi u impulsivnost i agresiju."
Namirnice bogate triptofanom su zato ono što vam je potrebno, da biste donosili ispravne odluke. Dobri izvori ove aminokiseline su živinsko meso, čokolada, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, banane, tunjevina i proizvodi od soje.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kakav debakl Hrvatske u košarci, i to od Bosne! Odlazak na Eurobasket će biti nemoguća misija