Kako bi vam počeo dan bez prve jutarnje kafe... U suzama, verovatno. Bar nekima od nas. Ispijanje jutarnje kafe je ritual, deo standardnog razbuđivanja. Oni koji imaju tu naviku, i koji ne mogu da zamisle dan koji ne započinje omiljenim napitkom, najčešće imaju i "svoju" šolju.

Pa, kažite sami uostalom, ako pijete kafu, da li je kod kuće ili na poslu uglavnom pijete iz određene šolje? Najverovatnije. I tako svakog jutra pijete istu kafu iz iste šolje, ali možda niste znali da i ta šolja utiče na ukus omiljenog napitka?

U Brazilu, koji je najveći svetski proizvođač kafe, naučnici su sproveli istraživanje na ovu temu, u kojem su učestvovali stručnjaci, ali i "obični" ljubitelji kafe.

Ispostavilo se da ono što registrujemo čulom dodira, dok držimo šolju, značajno utiče na naš doživljaj ukusa kafe. Više od 230 osoba je učestvovalo u eksperimentima, od kojih su polovinu činili stručnjaci koji se inače bave procenom i gradiranjem kafe.

Svi oni pili su jaču brazilsku kafu, prvo iz glatkih porcelanskih šolja, a kasnije i iz šolja od keramike, sa grubljom završnom obradom spolja i iznutra. Šolje su u oba slučaja bile sličnog oblika i težine.

Pokazalo se da šolja utiče na doživljaj ukusa napitka, za kafu iz grublje keramičke šolje ispitanici su uglavnom konstatovali da ostavlja "gorak, kiselkasti" ukus, dok je ista ta kafa iz porcelanske šolje opisivana kao "slatkasta".

"Nalazi su pokazali da se čulni doživljaji prenose i prepliću, tako da tekstura šolje iz koje se pije kafa značajno utiče na doživljaj ukusa ovog napitka", kaže psiholog dr Fabijana Karvaljo koja je vodila ovo istraživanje, prenosi "Dejli mejl".