Grupa indijskih naučnika dobila je zadatak da pripremi čuveni indijski specijalitet kari na poseban način, prilagođen za astronaute u svemiru.

Budući da planira da do 2015. godine pošalje svog čoveka u svemir, Indija želi da tokom putovanja ima hranu na koju je navikao.

Priprema karija, koji treba da i u svemiru bude ukusan, nije jednostavna, pa je taj zadatak poveren ekipi naučnika Laboratorije za istraživanje hrane u Misoru, u jugozapadnoj Indiji, preneli su mediji.

"Kari treba da bude dobro začinjen, da ima dosta masnoće i nekoliko vrsta namirnica. Svi ti sastojci predstavljaju ne mali izazov", kazao je direktor laboratorije dr A. S. Bava.

On je objasnio da u svemiru treba izbegavati začinjena jela i ljute soseve jer se oni teško vare na nultoj gravitaciji.

"Stomak astronauta ne sme da bude opterećen", dodao je on.

(Tanjug)