
Grupa indijskih naučnika dobila je zadatak da pripremi čuveni indijski specijalitet kari na poseban način, prilagođen za astronaute u svemiru.
Budući da planira da do 2015. godine pošalje svog čoveka u svemir, Indija želi da tokom putovanja ima hranu na koju je navikao.
Priprema karija, koji treba da i u svemiru bude ukusan, nije jednostavna, pa je taj zadatak poveren ekipi naučnika Laboratorije za istraživanje hrane u Misoru, u jugozapadnoj Indiji, preneli su mediji.
"Kari treba da bude dobro začinjen, da ima dosta masnoće i nekoliko vrsta namirnica. Svi ti sastojci predstavljaju ne mali izazov", kazao je direktor laboratorije dr A. S. Bava.
On je objasnio da u svemiru treba izbegavati začinjena jela i ljute soseve jer se oni teško vare na nultoj gravitaciji.
"Stomak astronauta ne sme da bude opterećen", dodao je on.
(Tanjug)
Budući da planira da do 2015. godine pošalje svog čoveka u svemir, Indija želi da tokom putovanja ima hranu na koju je navikao.
Priprema karija, koji treba da i u svemiru bude ukusan, nije jednostavna, pa je taj zadatak poveren ekipi naučnika Laboratorije za istraživanje hrane u Misoru, u jugozapadnoj Indiji, preneli su mediji.
"Kari treba da bude dobro začinjen, da ima dosta masnoće i nekoliko vrsta namirnica. Svi ti sastojci predstavljaju ne mali izazov", kazao je direktor laboratorije dr A. S. Bava.
On je objasnio da u svemiru treba izbegavati začinjena jela i ljute soseve jer se oni teško vare na nultoj gravitaciji.
"Stomak astronauta ne sme da bude opterećen", dodao je on.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.