Jedna od prednosti uzgajanja voća i povrća u kućnim uslovima jeste što možete i svoje mališane da uključite u akciju, ali i da im usadite zdrave navike u ishrani. 

Američki stručnjak za hortikulturu Endži Tomas otkrila je nekoliko trikova za kreiranje lične "jestive bašte", ali u saksijama.

Osim što će savršeno dekorisati vaš dom, ove ukusne namirnice će vam biti dostupne u svakom trenutku!

Evo šta uspeva u saksijama...

Zelena salata

Ako ste se odlučili da u malim posudama, kao što su lonac ili korito, sadite zeleno povrće, najbolji izbor su zelena salata i bebi spanać. Bitno je da posuda bude izložena na sunačnom mestu sa svega delimičnim hladom, kako bi povrće lepo raslo. Zemlja treba da bude neprestano vlažna, a poželjno je da je svake nedelje "hranite" biljnom hranom bogatom azotom.

Čeri paradajz

Pobrinite se da imaju najmanje šest sati sunca dnevno, na vam saksija stoji na prozračnom mestu. Takođe je važno da zemlja ima dovoljno vlage, jer u protivnom može doći do pojave nezdravih, tamnih mrlja na paradajzu.

Jagode

Jagode se lako mogu saditi u malim posudama, samo je važno da saksija bude postavljena na mestu koje je što više osunčano, gde će dobiti najmanje šest sati sunca dnevno. Zemlja treba stalno da bude vlažna, a voćkicama svake nedelje obezbedite specijalnu biljnu hranu za bobičasto voće.

Začinsko bilje

Začinsko bilje je jednostavno za uzgoj i može da uspeva u malim saksijama i posudama. Biljke poput ruzmarina, origana, vlasaca, žalfije i majčine dušice posebno su dobri kandidati za ovu vrstu uzgoja. Potrebno im je da budu na suvom mestu i jednom mesečno ih nahranite tečnom biljnom hranom i to u periodu od proleća do sredine jeseni. Takođe, važno je da ga redovno berete kako biste podstakli rast novih izdanaka. 

Blitva

Da bi blitva lepo rasla potrebno je držati saksiju na sunčanom mestu ili onom koje je tek delimično pod hladovinom. Zemlja treba da bude neprestano vlažna i svake nedelje je treba "hraniti" biljnom hranom koja brzo deluje, kako bi se pospešio bujni rast lišća. Takođe, preporučuje se redovno branje lišća, da bi se podstakao rast novog.