Ovih nedelje se u domovima širom Srbije mesi više ego ikada, a većina recepata za hlebove i testa zahteva sveži kvasac.

Većina domaćica koja nije uspela da nabavi ovu namirnicu koristi suvi kvasac, ali to nije isto. Postoji razlika u količini koju treba koristiti pri pripremi testa, a kako da ne pogrešite u srazmeri kvasca i brašna, otkrila je jedna iskusna kuvarica iz Hrvatske.

Ona je sa svojim prijateljima i pratiocima na Fejsbuku podelila savet koji je dobila od pekara s 30 godina staža.

"Sveži kvasac (kocka ima 42 g) sastoji se od 28 % suve materije koju čine kvasac i 72 % melase. Kesica suvog kvasca sadrži 7 g suvog kvasca (i u ovom slučaju, emulgator)", kaže ova kuvarica, pa navodi uputstvo koje je dobila od pekara:

"Suvog kvasca treba staviti tri puta manje od svežeg kvasca. Znači, ako recept traži 40 g svežeg kvasca, suvog treba staviti 13,3 ili 14 grama. Miljac (pekar) takođe preporučuje da se kvasac aktivira pre nego što se testo zamesi. Kvasac otopiti u mlakom mleku i dodati mu malo brašna i prstohvat šećera. Na taj način smo sigurni da kvasac 'radi'. Mikroorganizmima su potrebne tri stvari da bi 'radili' - temperatura, hrana (brašno, šećer) i voda (mleko). Što je testo teže, znači masnije, slađe, treba malo više kvasca i duža fermentacija jer neki sastojci usporavaju rast: masnoće (i u jajima), šećeri (puno šećera usporava rast, a ima ga i u suvom grožđu, uopšteno suvom voću...), alkoholu (rum, rakija)...", kaže kuvarica.