Čini vam se da ste loše volje, a nemate neki poseban razlog zašto biste bili neraspoloženi? Verovatno niste ni razmišljali o tome, ali i neke namirnice, posebno ako ih jedete u većim količinama, mogu da budu krive za to.

"Neki od glavnih krivaca za loše raspoloženje su previše šećera, previše skroba i rafinisanih ugljenih hidrata", kaže britanska nutricionistkinja Klaudija Smit.

"Ako jedete dosta ovih namirnica, dolazi do naglih promena šećera u krvi, što može da dovede do pojave simptoma poput lošeg raspoloženja, iritabilnosti, anksioznosti, umora i poteškoća u koncentrisanju".

Dakle, evo koje namirnice (i napici) su krive za loše raspoloženje.

Alkohol

U malim količinama, alkohol može da popravi raspoloženje, ali preterana konzumacija radi upravo suprotno.

Gazirani napici

To i nije veliko iznenađenje jer obično sadrže i mnogo šećera, a kao što smo rekli – to dovodi do naglih promena nivoa šećera u krvi i utiče na raspoloženje.

Kafa i čaj

Zapravo, reč je o kofeinu. Imajte na umu da umerene količine kafe i čaja ne utiču loše na raspoloženje, ali preteran unos kofeina utiče na oslobađanje dopamina i serotonina. Ovi hormoni, ako se podstakne njihovo preterano lučenje, dovode do iritabilnosti i anksioznosti.

Slatkiši

Kolači i torte su puni šećera, koji se brzo pretvara u glukozu i dovodi do naglih promena nivoa šećera u krvi. Koliko god vi mislili da će vam parče omiljene torte pomoći da se bolje osećate, zapravo će učiniti da vam bude još gore.

Pomfrit

Veoma je ukusan i teško mu je odoleti, ali pomfrit je pun zasićenih masti, rafinisanih ugljenih hidrata i soli. Ukratko, to je recept za nagle promene energije, što se povezuje sa lošim raspoloženjem i iscrpljenošću.

Obrađene namirnice

Generalno, sve obrađene namirnice, ukoliko se jedu u većim namirnicama, loše utiču na raspoloženje jer sadrže dosta rafinisanog šećera, zasićenih masti i aditiva.

Suhomesnati proizvodi

Protein je važan za zdravu ishrani, ali neki proteini su bolji od drugih. Recimo, u suhomesnatim namirnicama ima i proteina, ali i mnogo aditiva i drugih sastojaka koji dovode do nadutosti i nepovoljno utiču na raspoloženje.