Sauerbraten, kiselo pečenje je jelo koje se u Nemakoj služi za nedeljni ručak. Veoma je popularno, pa su vremenom nastale razne varijante ovog specijaliteta.
Sauerbraten, kiselo pečenje je jelo koje se u Nemakoj služi za nedeljni ručak. Veoma je popularno, pa su vremenom nastale razne varijante ovog specijaliteta.
Po osnovnom receptu potrebno je lep komad konjskog mesa ostaviti da danima miruje u marinadi. Danas se za recept uglavnom koristi govedina. Uz ovo pečenje se lepo slažu njoke, crveni kupus, kuvani krompir s graškom i šargarepom, piše "Dojče Vele" (Deutsche Welle).
Za marinadu:
1. 380 ml vode
2. 1/4 l vinskog sirćeta
3. 1/8 l suvog crnog vina
4. četiri velike glavice luka
5. jedna velika šargarepa
6. 1/8 glavice celera
7. tri lista lorbera
8. četiri klinčića
9. nekoliko zrna pimenta
10. nekoliko crnog bibera
11. malo suve crne ribizle
12. jedna kašičica semena žutog senfa
13. 1/4 l goveđe supe
14. 40 g maslaca ili margarina
15. kašika paradajza iz tube
16. Šećer, so i crni mleveni biber
Meso se stavi u odgovarajuću keramičku posudu i pospe se hladnom marinadom, sve zajedno s povrćem i začinima. Meso, dobro pokriveno marinadom, staviti da odstoji u frižideru 8 dana. Nije na odmet bar jednom na dan meso okrenuti. Možete postupak mariniranja produžiti i na 10 dana, ako je komad mesa nešto deblji.
Dva sata pre pečenja meso izvaditi iz marinade i istapkati kuhinjskim papirom, tako da bude suvo. Sa svih strana premazati mlevenim biberom. Marinadu propustiti kroz sito tako da dobijemo čistu tečnost.
1/8 l marinade pomešati sa 1/4 l tople goveđe supe od kocke
Ugrejati masnoću za pečenje i meso dobro zapeći sa svih strana, tek sada posoliti.
Nakon što je meso zapečeno dolivati u posudu pomalo vruće marinade dok tečnost ne ispari. To ponavljati 5-6 puta i okretati meso. Na kraju dodati mešavinu povrća i začina.
Sada dodati i jednu kašiku paradajza iz tube, (ne više) i opet malo marinade. Poklopljeno meso peći u rerni, u sredini, na 175 stepeni oko 3 sata.
Povremeno dodavati marinadu i probati da ne bude prekiselo. Ako jeste, treba dodati malo vode.
Kada je gotovo, pečenje umotati u aluminijsku foliju i ostaviti da miruje oko 10 minuta u isključenoj rerni.
U međuvremenu, propasirati povrće za sos, dodati marinade (ako je ostalo) i po volji vina ili sirćeta, začiniti solju i biberom i dodati malo šećera - tako da dobijete sos kiselo-slatkog ukusa. Po želji možete staviti i malo gustina.
(MONDO)
Po osnovnom receptu potrebno je lep komad konjskog mesa ostaviti da danima miruje u marinadi. Danas se za recept uglavnom koristi govedina. Uz ovo pečenje se lepo slažu njoke, crveni kupus, kuvani krompir s graškom i šargarepom, piše "Dojče Vele" (Deutsche Welle).
Sastojci:
1. 1,5 kg goveđeg butaZa marinadu:
1. 380 ml vode
2. 1/4 l vinskog sirćeta
3. 1/8 l suvog crnog vina
4. četiri velike glavice luka
5. jedna velika šargarepa
6. 1/8 glavice celera
7. tri lista lorbera
8. četiri klinčića
9. nekoliko zrna pimenta
10. nekoliko crnog bibera
11. malo suve crne ribizle
12. jedna kašičica semena žutog senfa
13. 1/4 l goveđe supe
14. 40 g maslaca ili margarina
15. kašika paradajza iz tube
16. Šećer, so i crni mleveni biber
Priprema:
Šargarepu i celer iseći u male kocke, luk na kriške. Sirće, vino, voda i ostali sastojci prokuvaju se za marinadu.Meso se stavi u odgovarajuću keramičku posudu i pospe se hladnom marinadom, sve zajedno s povrćem i začinima. Meso, dobro pokriveno marinadom, staviti da odstoji u frižideru 8 dana. Nije na odmet bar jednom na dan meso okrenuti. Možete postupak mariniranja produžiti i na 10 dana, ako je komad mesa nešto deblji.
Dva sata pre pečenja meso izvaditi iz marinade i istapkati kuhinjskim papirom, tako da bude suvo. Sa svih strana premazati mlevenim biberom. Marinadu propustiti kroz sito tako da dobijemo čistu tečnost.
1/8 l marinade pomešati sa 1/4 l tople goveđe supe od kocke
Ugrejati masnoću za pečenje i meso dobro zapeći sa svih strana, tek sada posoliti.
Nakon što je meso zapečeno dolivati u posudu pomalo vruće marinade dok tečnost ne ispari. To ponavljati 5-6 puta i okretati meso. Na kraju dodati mešavinu povrća i začina.
Sada dodati i jednu kašiku paradajza iz tube, (ne više) i opet malo marinade. Poklopljeno meso peći u rerni, u sredini, na 175 stepeni oko 3 sata.
Povremeno dodavati marinadu i probati da ne bude prekiselo. Ako jeste, treba dodati malo vode.
Kada je gotovo, pečenje umotati u aluminijsku foliju i ostaviti da miruje oko 10 minuta u isključenoj rerni.
U međuvremenu, propasirati povrće za sos, dodati marinade (ako je ostalo) i po volji vina ili sirćeta, začiniti solju i biberom i dodati malo šećera - tako da dobijete sos kiselo-slatkog ukusa. Po želji možete staviti i malo gustina.
(MONDO)