Prvi kondom od lateksa prodat je u Americi još 1929. godine. Šezdesetih godina, prvi put je kod lečenja bolesti zavisnosti uveden metadon, da bi se uspešno sprečilo i širenje AIDS-a, a da bi se sprečili smrtni ishodi saobraćajnih nesreća, poslednjih pola veka obavezan je bezbednosni pojas u automobilima. Poslednjih godina, na redu je i smanjenje štetnosti od pušenja cigareta.

Sve ove stavke podvode se pod jedinstveni koncept - smanjenja štete (Harm Reduction), nizu strategija u oblasti javnog zdravlja koje se primenjuju da bi se smanjili rizici od zloupotreba, oboljenja pa čak i smrti kao posledica ljudskog ponašanja.

Sigurnosni pojas

U vožnji automobilom brzinom od 50 kilometara na sat, ukoliko dođe do direktnog udesa, sila udarca koju biste pretrpeli je ista kao prilikom pada sa 10 metara visine - odnosno trećeg sprata stambene zgrade. Ako nismo vezani, posledice ovakvog udesa verovatnije mogu da budu tragične. Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja kažu da sigurnosni pojasevi upravo najveće efekte ostvaruju u urbanim sredinama gde se i vozi manjom brzinom. Gubitak života uzrokovan saobraćajnim nesrećama je osmi uzročnik prevremene smrtnosti, dok su kod dece uzrasta od 5 do 14 godina i mladih odraslih osoba uzrasta između 15 i 29 godina one vodeći uzrok smrti i invaliditeta. Korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog stradanja za 40-50%, dok za putnike na zadnjem sedištu taj procenat iznosi između 25-75%, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Kondomi

Kondom je jedino kontraceptivno sredstvo koje, osim od neželjene trudnoće, štiti i od polnih bolesti. Ako ste mislili da je kondom tvorevina modernog društva, iznenadiće vas podatak da su naučnici utvrdili da se na pećinskim crtežima u Francuskoj, starim 11.000 godina pre nove ere nalaze baš kondomi.

Iqos proizvod modifikovanog rizika
Shutterstock/LemonTreeImages 

Prvi kondom od lateksa, kakav i danas znamo, prodat je u Americi 1929. godine. Međutim, pojedini istoričari smatraju da su u Starom Egiptu kao zaštitu od polnih bolesti muškarci polne organe obmotavali krpama. I u 16. veku glavne i efikasne u borbi protiv sifilisa su bile tkanine natopljene hemikalijama. U 17. veku u istu svrhu korišćene su životinjske iznutrice, a u istom stoleću prvi put se upotrebljava reč kondom. Od kraja 19. veka razvijaju se i unapređuju oni napravljeni od gume. Potreba za smanjenjem rizika od polno prenosivih bolesti, dakle, stara je koliko i čovečanstvo.

Zagrevanje duvana i "topljenje" u ustima

U svetu trenutno ima više od milijardu pušača. Zanimljiv podatak je da najmanje pušača u celoj EU ima Švedska, gde je dozvoljena upotreba takozvanog "snusa", duvana za oralnu upotrebu. Snus je bio predmet kontroverzi u Evropskoj uniji još 1992. godine zbog straha da će ga koristiti mladi. Međutim, po prijemu u EU Švedska je dobila izuzeće od ove zabrane i danas je zemlja koja ima najmanju potrošnju cigareta u EU, najmanju stopu smrtnosti od raka pluća u Evropi, kao i najmanju stopu smrtnosti od bolesti povezanih s pušenjem. I Amerikanci su počeli da se "otvaraju" ka alternativama u odnosu na cigarete poslednjih godina, pa je od prošlog meseca IQOS, uređaj koji zagreva a ne sagoreva duvan, prvi i jedini elektronski proizvod koji koristi nikotin, a koji je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) svrstala u kategoriju "proizvoda modifikovanog rizika".

Iqos proizvod modifikovanog rizika
Shutterstock/KathyMatsunami 

U obrazloženju odluke za IQOS, koji proizvodi duvanski gigant Filip Moris, direktor FDA Centra za duvanske proizvode Mič Zeler, kaže da IQOS može da pomogne punoletnim pušačima da ostave klasične cigarete i smanji njihovu izloženost štetnim materijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na ove proizvode".

Vakcinacija

Prva uspešna vakcinacija zabeležena je još krajem 18. veka, protiv velikih boginja. Od tada do danas je razvijen veliki broj različitih vakcina koje su ili potpuno iskorenile određene bolesti ili dovele do drastičnog smanjenja drugih zaraznih bolesti. Programi vakcinacije su pravljeni po principu smanjenja rizika, po populaciju ali i po pojedince. Ova, 2020. godina, ostaće upamćena po pandemiji COVID -19 i nastojanju brojnih naučnika, kompanija i država sveta da se što pre razvije vakcina koja bi ovaj virus zaustavila i smanjila štetu koju on izaziva po zdravlje i smrtnost.

Iqos proizvod modifikovanog rizika
Shutterstock/NewAfrica