
Dobri kuvari umeju da kažu da je odabir pravog ulja za kuvanje isto što i biranje imena detetu.
Nećemo ići baš toliko daleko, ali evo nekoliko osnovnih podataka o masnoćama koje možete koristiti u pripremi hrane.
Nećemo ići baš toliko daleko, ali evo nekoliko osnovnih podataka o masnoćama koje možete koristiti u pripremi hrane.
Suncokretovo ulje
Iako je na našim prostorima najčešće, u odnosu na razne druge vrste ulja vrlo je nezdravo. Prema nekim medicinskim istraživanjima doprinosi razvoju raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca.
Ipak, i danas kada želimo da mlade krompiriće dobo ispržimo, pre ćemo se uhvatiti za flašu suncokretovog, nego bilo kog drugog ulja.
Ako imate mogućnosti, koristite neke od ulja koje vam predlažemo, zdravlja radi.
Ipak, i danas kada želimo da mlade krompiriće dobo ispržimo, pre ćemo se uhvatiti za flašu suncokretovog, nego bilo kog drugog ulja.
Ako imate mogućnosti, koristite neke od ulja koje vam predlažemo, zdravlja radi.
Ulje od uljane repice
Nutricionisti savetuju da se klonite uljane repice u ishrani, kad god je to moguće. Nema dovoljno vitamina E, a utiče na pojavu srčanih oboljenja.
Ipak ima i dobrih strana - dobro je pogonsko gorivo, pa se od njega pravi eko-benzin. Ako baš nemate ni jedno drugo ulje pri ruci, možete ga upotrbiti za sve vrste pripreme hrane, naročito za prženje i pečenje.
Ipak ima i dobrih strana - dobro je pogonsko gorivo, pa se od njega pravi eko-benzin. Ako baš nemate ni jedno drugo ulje pri ruci, možete ga upotrbiti za sve vrste pripreme hrane, naročito za prženje i pečenje.
Maslinovo ulje
Ovo je ulje savršeno za salate, mediteranska i italijanska jela, kao što je pesto.
Izvanredno je za pripremanje aromatičnih začina i hleba. Osim za ishranu, ovo ulje možete koristiti i u kozmetičke svrhe, a i vrlo je zdravo.
Izvanredno je za pripremanje aromatičnih začina i hleba. Osim za ishranu, ovo ulje možete koristiti i u kozmetičke svrhe, a i vrlo je zdravo.
Ulje od grožđa
Možda je cena ovog ulja udarac za vaš džep, ali imajte na umu da smanjuje holesterol.
Koristi se za sve prpreme hrane u kojima se koristi i maslinovo ulje. S obzirom na to da ima višu tačku ključanja dobro je i za prženje.
Koristi se za sve prpreme hrane u kojima se koristi i maslinovo ulje. S obzirom na to da ima višu tačku ključanja dobro je i za prženje.
Ulje kikirikija
Nije baš melem jer poseduje dosta masnih kiselina, ali kad je vreme za prženje, naročito u dubokom ulju, dodajte ga u ulje koje inače koristite u te svrhe.
Često se upotrebljava u pripremi kineske hrane.
Često se upotrebljava u pripremi kineske hrane.
Susamovo ulje
Bogato je vitaminom E i namernicama daje fin ukus dimljene hrane, naročito crvenom mesu i piletini.
Važno je da znate da ovo ulje morate da držite u frižideru, što mu je boja tamnija to ima intezivniji ukus dimljenja.
Važno je da znate da ovo ulje morate da držite u frižideru, što mu je boja tamnija to ima intezivniji ukus dimljenja.
Sojino ulje
Sa ukusom ovog ulja ste se možda već sreli ako ste jeli margarin, majonez ili dresing za salate pravljen od ove vrste masti.
Zdravije je od suncokretovog i ulja od repice, a nema neprijatan ukus.
Zdravije je od suncokretovog i ulja od repice, a nema neprijatan ukus.
Orahovo ulje
Iako se kod nas koristi skoro isključivo u kozmetičke svrhe nutricionisti su fanovi orahovog ulja i tvrde da ga treba primenjivati u svakodnevnoj ishrani.
Oni skreću pažnju na sve blagodeti koje svakodnevno jedenje oraha čini našem zdravlju, a naročito srcu. Najbolje je da ga koristite u pripremi salata i ribe.
(MONDO)
Oni skreću pažnju na sve blagodeti koje svakodnevno jedenje oraha čini našem zdravlju, a naročito srcu. Najbolje je da ga koristite u pripremi salata i ribe.
(MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.