
Pad taj (pad thai) je jedno od najpoznatijih tajlandskih nacionalnih jela, a možete ga lako spremiti i sami kod kuće.
Ovo jelo postalo je popularno širom sveta tridesetih godina prošlog veka, kada ga je tadašnji premijer Tajlanda Luang Pibunsongkram promovisao u kampanji za centralizaciju te zemlje. Velika motivacija premijeru bila je činjenica da je zemlja tada veoma zavisila od izvoza pirinča, pa je bilo potrebno smanjiti konzumaciju pirinča kod domaćeg stanovništva.
Pad taj ima korene i u kineskoj kuhinji, jer su prženi rezanci od pirinča u većinu zemalja jugoistočne Azije stigli sa imigrantima iz južne Kine.
Postoje dve varijante pad taja. Prva je popularna na Tajlandu, i nešto je lakša i suvlja od zapadnjačke, koja je začinjenija i često zalivena uljem.
Recept:
200 grama svežih (ili odmrznutih) račića
Svež korijander
400 grama širokih rezanaca od pirinča
85 grama klica pasulja
Jedno jaje
Kašika sosa od ostriga
Kašičica šećera
Kašika pečenog kikirikija
Sok od limete i kriške limete
U voku propržite račiće i korijander nekoliko minuta. Dodajte rezance koji su prethodno omekšali u vrućoj vodi, klice, sok od limete i začine. Prelijte umućenim jajetom, i pržite nekoliko minuta na jakoj vatri uz stalno mešanje. Gotovo je kada primetite da se jaje pretvorilo u komadiće kajgane. Sklonite sa šporeta, pospite kikirikijem, i garnirajte kriškama limete.
(MONDO)
Ovo jelo postalo je popularno širom sveta tridesetih godina prošlog veka, kada ga je tadašnji premijer Tajlanda Luang Pibunsongkram promovisao u kampanji za centralizaciju te zemlje. Velika motivacija premijeru bila je činjenica da je zemlja tada veoma zavisila od izvoza pirinča, pa je bilo potrebno smanjiti konzumaciju pirinča kod domaćeg stanovništva.
Pad taj ima korene i u kineskoj kuhinji, jer su prženi rezanci od pirinča u većinu zemalja jugoistočne Azije stigli sa imigrantima iz južne Kine.
Postoje dve varijante pad taja. Prva je popularna na Tajlandu, i nešto je lakša i suvlja od zapadnjačke, koja je začinjenija i često zalivena uljem.
Recept:
200 grama svežih (ili odmrznutih) račića
Svež korijander
400 grama širokih rezanaca od pirinča
85 grama klica pasulja
Jedno jaje
Kašika sosa od ostriga
Kašičica šećera
Kašika pečenog kikirikija
Sok od limete i kriške limete
U voku propržite račiće i korijander nekoliko minuta. Dodajte rezance koji su prethodno omekšali u vrućoj vodi, klice, sok od limete i začine. Prelijte umućenim jajetom, i pržite nekoliko minuta na jakoj vatri uz stalno mešanje. Gotovo je kada primetite da se jaje pretvorilo u komadiće kajgane. Sklonite sa šporeta, pospite kikirikijem, i garnirajte kriškama limete.
(MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.