Da li volite picu? Koja vam je omiljena? Ako je vaš favorit margarita onda bi trebalo da slavite - ta "kraljica" pica, kako je nazivaju, slavi ove sedmice 120. rođendan!

Margarita spada u najpoznatije italijanske specijalitete, a nastala je kada je italijanska kraljica Margarita Savojska poželela je da proba narodno jelo - picu.

Na dvor je zato došao najbolji pica majstor u Napulju, Rafaelo Brandi, koji je pripremio picu u bojama nove talijanske zastave: crveni paradajz, beli mocareli sir i i zelene listove bosiljka.

Picu je, naravno, nazvao po kraljici.

Ako ne verujete u ovu priču idite u Napulj i potražite piceriju "Antica Pizzeria Port Alba" u istoimenoj ulici broj 18. Reč je o prvoj piceriji na svetu koja je otvorena 1830. godine, a u kojoj možete videti
zahvalnicu u kojoj se ističe kraljičino zadovoljstvo kulinarskim specijalitetom - picom margarita.

Jelo siromašnih Italijana

Reč pica (pizza) nastala je transformacijama imenice pezzo koja ima značenje - komad, od komada testa.

Inače, pica je najstariji oblik brze hrane, toliko je popularna da se slavi i Međunarodni dan pice 9. januar.

Osim jedinstvenog ukusa, popularnosti je sigurno doprinelo i to što se pica pravi od jeftinih i lako dostupnih sastojaka, jednostavno se priprema i jednostavno jede - na poslu, u prirodi, na plaži, na zabavama, u autu...

Preteča pice potiče još iz vremena Vavilona, Egipta i ostalih drevnih kultura. U antičkoj Grčkoj, a potom i u Rimu, okrugla lepinja od brašna i vode veoma podseća na današnju picu.

U Napulju su je prvo jeli siromašni seljaci. U 16. veku, posle otkrića Amerike, zahvaljujući Špancima, Italijani su upoznali paradajz i shvatili da nije otrovan kako se mislilo.

U 18. veku pici počinju da dodaju i sir mocarelu koji se pravi od bivoljeg mleka. U 17. i 18. veku pice su prodavane na ulicama. Zahvaljujući italijanskim emigrantima, pica dospeva u Ameriku. Prva tamošnja picerija otvorena je 1905. godine u Njujorku.

Ovo popularno jelo postalo je poznato u Srbiji tek sedamdesetih godina prošlog veka, kada su se pojavile prve picerije. Pica je u Srbiji prilagođavana domaćem ukusu - nekada uspešno, češće neuspešno, a ponekad, kažu ljubitelji prave pice, komično.

RECEPT

Sastojci za testo:

- 500 grama brašna
- manje pakovanje kvasca
- prstohvat soli
- malo mlake vode

Sastojci za fil:

- 300 grama svežeg paradajza
- 300 grama mocarele
- kašika maslinovog ulja
- origano, bosiljak i so po ukusu

Priprema:

Zamesite srednje tvrdo testo i ostavite ga da odstoji na toplom. Kada malo naraste razvucite ga na debljinu prsta, premažite maslinovim uljem i stavite u podmazan pleh. Testo prekrijte kolutovima paradajza i komadićima sira, posolite. Pecite oko 30 minuta na 220 stepeni. Pečenu picu začinite origanom i bosiljkom.

Prijatno!

(MONDO)