Najčešći simptom zaraze korona virusom je gubitak čula ukusa i mirisa. Kako oni koji su preležali kovid kažu, osećaj za mirise i ukuse se vraća u roku od nedelju, dve, kod nekoga ranije, kod nekoga kasnije.

Ono što će vam reći izlečeni jeste i da je prilično užasan osećaj kada nemate pojma šta jedete, kada svako jelo ima ukus blata. Zato je na društvenim mrežama planuo novi uvrnuti trend, a koji pomaže da se ubrza proces povratka ovih čula.

Trik sa spaljenom pomorandžom svi testiraju, i dok kod većine deluje, ima i onih koji su prijavljivali da ne "radi".

Čelsi Hil, korisnica TikToka objavila je video koji je pregledan više od dva miliona puta, a u kojem je na plinskoj vatri dobro oprljila pomorandžu, uklonila je izgorelu koru, usitnila voćku i pomešala je sa nekoliko kašika smeđeg šećera. Kada je pojela vruću smesu, vrisnula je od sreće - čulo ukusa se vratilo. Ipak, napomenula je da ovaj trik vrlo verovatno samo kratkotrajno deluje.

00:29
Trik za čulo ukusa Izvor: TikTok/@chelsiehill_

Šta kaže nauka?

Otorinolaringolog Džej Pičirilo kaže da ne postoje naučni dokazi da jedenje zagorele pomorandže može da pomogne, već se po njemu verovatno radi o tome da su se korisnici društvenih mreža već oporavljali od kovida i čula su im se polako vraćala u trenutku kada su testirali trik.

"Tradicionalna medicina zapravo nema odgovor na anosmiju povezanu s kovidom. Jednostavno nemamo lekove ili tretmane koji deluju pa na internetu možete pronaći mnoštvo alternativnih tretmana", objasnio je Pičirilo. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.