Iako svi misle da ne postoji ništa lakše od kuvanja pirinča, iskusni kuvari će vas odmah razuveriti. Kako postići savršenu tvrdoću zrna, a da se ne raskuva, objasnio je čuveni šef Gordon Remzi.
On je naveo šest grešaka koje svi prave i zbog kojih vam jelo nikada ne uspe onako kako ste zamislili!
1. Ne ispirate zrna pe kuvanja
Pre nego što se bacite na kuvanje, pirinač prethodno treba isprati u hladnoj vodi.
2. Ne dodajete dovoljno začina
Ako vam se čini da je jelo suviše blago, gotovo bez ukusa, to je zato što mu ne dodajte dovoljno začina. Remzijev savet je da odmah nakon što ga stavite u vodu i na šporet, dodate mu soli i bibera.
3. Stavljate začine kad je skuvan
Nema svrhe dodavati začine kada je jelo već gotovo. Namirnica neće upiti potrebne arome, a sami začini će se osećeti "na površini" jela, tvrdi Gordon Remzi.
4. Pogrešna razmera vode i pirinča
Ako stavite peviše pirinča u malo vode, dobićete kašu. Remzijeva formula je "jedna mera pirinča na 1,5 meru vode". I savršeno funkcioniše.
5. Neumerena temperatura
Većina u žurbi "nagari" vatru na šporetu, pa tako se dobiju ili polukuvana zrna ili prekuvana kaša. Rešenje je da stavite pirinač u hladnu vodu, poklopite, pojačate vatru da brzo proključa, a zatim smanjite i ostavite da se zapravo bari na pari. Tako se dobija penasta tekstura.
6. Ne "češljate" kuvani pirinač
E sad, ako niste znali, ovako se dobija ona fina vazdušasta struktura. A kako se pirinač "češlja"? Tako što se kroz gotovo jelo prođe nekoliko puta viljuškom, kao da zahvatate špagete.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Prvo oglašavanje Čede Jovanovića o razvodu: "Nešto se čoveku desi što ne može da sanja, ja sam to doživeo "
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!