Svaki iskusni kuvar će vam reći da ukus jela, pred začina i samih namirnica koje se koriste, umnogome zavisi od temperature na kojoj ga spremate, kao i načina pripreme.

Da biste dobili vrhunsko jelo, potrebno je pravilno zagrejati posudu, kod barenja zagrejati vodu do željene temperature, kao i vrlo precizno "tempirati" vreme kada ćete uključiti rernu. Iskusne domaćice znaju da nije dovoljno uključiti je 10 minuta pre nego što pitu ili meso stavite da se peče.

Kako pravilno zagrejati rernu? Odgovor na ovo pitanje dao je čuveni ruski šef Nikolaj Bakunov.

"'Kućne' rerne se ne zagrevaju dobro, nemaju tako debele zidove koje bi temperaturu održavale na istom nivou. Dobro zagrejana rerna je veoma važna za pripremu namirnica kao što su meso i riba. Često se dogodi da kada pripremate jelo od mesa u rerni, ono pušta svoje sokove i praktično se u njima kuva umesto da se peče. Ili testo za pitu, umesto da nadođe, splasne i osuši se. Razlog za ove 'neuspehe' je slabo zagrejana rerna", kaže čuveni kuvar.

"Pre nego što jelo stavite da se peče, rernu prethodno uključite, otprilike 40 minuta da se dobro zagreje. Potrebno je sačekati da se 'zidovi' rerne dobro zagreju i počnu da emituju toplotu. Čak i ako se senzor za grejanje isključio, to ne znači da je rerna dovoljno vruća. U dobro zagrejanoj rerni meso će se dobro zapeći i temperatura se neće trenutno spustiti ako otvorite vrata da 'ubacite' jelo."

Ako u rerni postoji opcija "izduvavanja vazduha", onda je bolje uključliti i tako zagrejati rernu, a zatim je možete isključiti ako nije potrebna za pripremu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.