Vicešampion u kuvanju riblje čorbe u kotliću Branislav Jakšić, otkrio je specijalno za čitaoce MONDO portala, u čemu je tajna dobre čorbe.
Riblja čorba se lako sprema: malo vode, ribe, nekoliko začina, tucana paprika i to je sve. Međutim, zašto se onda stalno i svuda, održavaju takmičenja u kuvanju riblje čorbe?
Odgovor smo potražili od vicešampiona Branislava Jakšića.
"Nema tu mnogo filozofije. Bitno je da riba bude sveža, različite vrste, kao i da kuvar ima istančan osećaj za pravu meru začina", kaže specijalno za čitaoce MONDO portala Branislav Jakšić.
On se godinama kalio na takmičenjima širom Srbije, ali i na "Velikogospojinskim danima" koji se tradicionalno održavaju u Novom Bečeju od 27. do 30. avgusta.
Majstor kaže da je za dobru čorbu potrebno uloviti soma, šarana i štuku, a najbolja riba te vrste je u reci Tisi.Odgovor smo potražili od vicešampiona Branislava Jakšića.
"Nema tu mnogo filozofije. Bitno je da riba bude sveža, različite vrste, kao i da kuvar ima istančan osećaj za pravu meru začina", kaže specijalno za čitaoce MONDO portala Branislav Jakšić.
On se godinama kalio na takmičenjima širom Srbije, ali i na "Velikogospojinskim danima" koji se tradicionalno održavaju u Novom Bečeju od 27. do 30. avgusta.
"Riba se očisti, iseče na krupne komade i kuva sa povrćem i začinima: zelen, crni i beli luk, list celera, paradajz, tucana paprika, ljuta ili slatka, biber... Čorba je gotova za oko 45 minuta, ali se prvo obare dodaci pa se tek onda doda riba, koja ne sme dugo da krčka", savetuje vicešampion.
Šta je još bitno? Kako se pobeđuje na takmičenjima? U čemu je tajna?
"U dobrom raspoloženju, tamburašima i kotliću koji ne sme biti više od deset metara udaljen od obale reke u kojoj je riba upecana."
Probali smo. Mmmmm...
(Tekst i foto: D.T. MONDO)