Vanila, čokolada, voćni - osim standardnih ukusa, na koje su svi već navikli, svake sezone širom planete pojave se novi ledeni specijaliteti. Napravljeni od najčudnijih sastojaka: šunke, malo karija, bez mleka i jaja ali sa maslinovim uljem...
Vanila, čokolada, voćni - osim standardnih ukusa, na koje su svi već navikli, svake sezone širom planete pojave se novi ledeni specijaliteti. Napravljeni od najčudnijih sastojaka: šunke, malo karija, bez mleka i jaja ali sa maslinovim uljem...
Tako u Koreji jedu sladoled koji spolja podseća na kukuruz, a napunjen je ukusnim kremom. Umesto žutim zrnima, obložen je belom čokoladom, a nadev je kremast, u kome su, naravno, umešani komadići kukuruza.
Korejci ovu ledenu poslasticu obožavaju, ali se zapadnjacima koji su imali priliku da je probaju nije baš svidela. Jedan od engleskih poznavalaca i degustatora slatkiša na štapiću na svom blogu je zapisao da podseća na gnjecavu kokicu umočenu u prljav sneg.
Sladoled "supermen" je dobio ime po bojama koje su karakteristične za čuvenog junaka iz stripa i , a filma. Iako Klark Kent živi u Metropolisu, žuto-plavo-crveni sladoled može se kupiti u drugim gradovima SAD: Mičigenu, Ohaju, na Floridi...
U većini država je, ipak, raritet, ali je zato u onima gde se prodaje često na vrhu liste omiljenih. Poslastičari recept za pravljenje "supermena" kriju kao zmija noge. Za žuti i crveni deo nagađa se da su najverovatnije kombinacija banane i vanile i jagoda i malina, dok je sastav plavog dela još uvek dobro skrivana tajna.
U Singapuru prodavci sladoleda privlače kupce ledenim sendvičima. Sladoled bez korneta se služi tako što se namažu dva keksa ili dva parčeta hleba. Najčešći dodatak je sladoled od manga, dinje, zeljaste biljke taro koju u pojedinim delovima Azije nazivaju i divlji krompir, piše "Politika".
U Japanu je sladoled od karija uobičajen, dok za posetioce sa drugih meridijana predstavlja težak letnji 'udar' na stomak. Uprkos tome, vrednice iz Zemlje izlazećeg sunca grickaju ga u slast, za niskim stolovima. Tamo je ovaj slatkiš omiljen toliko da se njegova slava pronela i preko Pacifika.
Začudo, kari u kornetu u SAD nije dočekan na nož. Kada pitaju holivudske dive da li su probale i da li im se stvarno dopada sladoled sa karijem, najčešće odgovaraju da je "pomalo nasilnog ukusa, ali, ipak, dobra osvežava".
Poznato je da Njujork nikad ne spava i da se u svetskoj metropoli, kako ga mnogi nazivaju, može kupiti i 'od ptice mleko'. Poslednjih godina u skladu sa vegetarijanskim trendom i poslastičarnice se prilagođavaju diktatima tržišta.
Od ledenih slatkiša najviše se traže, i to tokom čitave godine, sladoledi spravljeni bez mleka i jaja, sa minimalno ili bez šećera, bez veštačkih aroma...
Tradicionalistima se služi ovogodišnji hit ukus posoljene karamele. Penast, drugačiji i neodoljivo sladak, ovaj sladoled u vrelim letnjim danima odličan je za hlađenje, preporučuju oni koji ne vode brigu o trendu da jedu isključivo 'zeleno'.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
Tako u Koreji jedu sladoled koji spolja podseća na kukuruz, a napunjen je ukusnim kremom. Umesto žutim zrnima, obložen je belom čokoladom, a nadev je kremast, u kome su, naravno, umešani komadići kukuruza.
Korejci ovu ledenu poslasticu obožavaju, ali se zapadnjacima koji su imali priliku da je probaju nije baš svidela. Jedan od engleskih poznavalaca i degustatora slatkiša na štapiću na svom blogu je zapisao da podseća na gnjecavu kokicu umočenu u prljav sneg.
Sladoled "supermen" je dobio ime po bojama koje su karakteristične za čuvenog junaka iz stripa i , a filma. Iako Klark Kent živi u Metropolisu, žuto-plavo-crveni sladoled može se kupiti u drugim gradovima SAD: Mičigenu, Ohaju, na Floridi...
U većini država je, ipak, raritet, ali je zato u onima gde se prodaje često na vrhu liste omiljenih. Poslastičari recept za pravljenje "supermena" kriju kao zmija noge. Za žuti i crveni deo nagađa se da su najverovatnije kombinacija banane i vanile i jagoda i malina, dok je sastav plavog dela još uvek dobro skrivana tajna.
U Singapuru prodavci sladoleda privlače kupce ledenim sendvičima. Sladoled bez korneta se služi tako što se namažu dva keksa ili dva parčeta hleba. Najčešći dodatak je sladoled od manga, dinje, zeljaste biljke taro koju u pojedinim delovima Azije nazivaju i divlji krompir, piše "Politika".
U Japanu je sladoled od karija uobičajen, dok za posetioce sa drugih meridijana predstavlja težak letnji 'udar' na stomak. Uprkos tome, vrednice iz Zemlje izlazećeg sunca grickaju ga u slast, za niskim stolovima. Tamo je ovaj slatkiš omiljen toliko da se njegova slava pronela i preko Pacifika.
Začudo, kari u kornetu u SAD nije dočekan na nož. Kada pitaju holivudske dive da li su probale i da li im se stvarno dopada sladoled sa karijem, najčešće odgovaraju da je "pomalo nasilnog ukusa, ali, ipak, dobra osvežava".
Poznato je da Njujork nikad ne spava i da se u svetskoj metropoli, kako ga mnogi nazivaju, može kupiti i 'od ptice mleko'. Poslednjih godina u skladu sa vegetarijanskim trendom i poslastičarnice se prilagođavaju diktatima tržišta.
Od ledenih slatkiša najviše se traže, i to tokom čitave godine, sladoledi spravljeni bez mleka i jaja, sa minimalno ili bez šećera, bez veštačkih aroma...
Tradicionalistima se služi ovogodišnji hit ukus posoljene karamele. Penast, drugačiji i neodoljivo sladak, ovaj sladoled u vrelim letnjim danima odličan je za hlađenje, preporučuju oni koji ne vode brigu o trendu da jedu isključivo 'zeleno'.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)