Kokice, koje često konzumiramo dok gledamo filmove, možemo značajno poboljšati zdravlje. Naučnici su utvrdili da grickalice poput kokica, ali i ostale žitarice, sadrže iznenađujuće veliku količinu antioksidanata - polifenola.
Kokice, koje često konzumiramo dok gledamo filmove, možemo značajno poboljšati zdravlje.
Naučnici su utvrdili da grickalice poput kokica, ali i ostale žitarice, sadrže iznenađujuće veliku količinu antioksidanata - polifenola.
Polifenoli su glavni razlog zašto su voće i povrće, ili namirnice poput čokolade, vina, kafe i čaja, postali poznati po tome što mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja, raka i drugih bolesti.
Ovo je prva studija koja je otkrila da žitarice, ali i špagete i krekeri, imaju antioksidante polifenole koji mogu da se porede sa onima u voću i povrću, pre svega u bobičastom voću, maslinama, listovima čaja i grožđu. Oni uklanjaju slobodne radikale iz tela, čime sprečavaju oštećenje ćelija i tkiva.
Kada su u pitanju žitarice, najbogatija antioksidantima su pšenica, kukuruz, ovas i pirinač.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
Naučnici su utvrdili da grickalice poput kokica, ali i ostale žitarice, sadrže iznenađujuće veliku količinu antioksidanata - polifenola.
Polifenoli su glavni razlog zašto su voće i povrće, ili namirnice poput čokolade, vina, kafe i čaja, postali poznati po tome što mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja, raka i drugih bolesti.
Ovo je prva studija koja je otkrila da žitarice, ali i špagete i krekeri, imaju antioksidante polifenole koji mogu da se porede sa onima u voću i povrću, pre svega u bobičastom voću, maslinama, listovima čaja i grožđu. Oni uklanjaju slobodne radikale iz tela, čime sprečavaju oštećenje ćelija i tkiva.
Kada su u pitanju žitarice, najbogatija antioksidantima su pšenica, kukuruz, ovas i pirinač.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)