Roditelji ne bi trebalo da deci spremaju sendviče sa šunkom za užinu, upozorava Svetski fond za istraživanje raka (WCRF), već bi trebalo da ona od najranijih dana steknu naviku da izbegavaju mesne prerađevine kao što su šunka, salama, viršle i slanina.
Roditelji ne bi trebalo da deci spremaju sendviče sa šunkom za užinu, upozorava Svetski fond za istraživanje raka (WCRF), već bi trebalo da ona od najranijih dana steknu naviku da izbegavaju mesne prerađevine kao što su šunka, salama, viršle i slanina.
WCFR ukazuje da postoje ubedljivi dokazi da mesne prerađevine povećavaju rizik obolevanja od raka creva. Mada nije bilo istraživanja uticaja konzumiranja mesnih prerađevina na zdravlje deca, dokazi koji postoje o štetnosti te hrane za odrasle su dovoljno ubedljivi, naglašavaju u WCFR, a prenosi britanski "Indipendent".
Marni Krejz, direktor za eduikaciju dece WCRF-a, ističe da je konzumiranje mesnih prerađevina i samo jednom svakog dana isuviše za decu i da bi ona morala da shvate da je to hrana kojom se mogu samo povremeno "počastiti", ukoliko je uopšte jedu.
Roditeljima se, takođe, savetuju da izbegavaju da deci daju premasnu ili suviše kaloričnu hranu, kao i slatka pića jer ona podstiču taloženje kilograma i gojaznost u odraslom domu, koja se dovodi u vezu sa rakom.
Marni Krejz napominje da dečije užine obroci koje je lako kontrolisati čak i kada roditelji nemaju previše vremena da se time bave. Na primer, stavljanjem neke salate u sendvič, užina postaje jedan od obroka koji zadovoljavaju preporuku da dete svakodnevno pojede pet porcija voća i povrća.
Još jednu porciju ovih namirnica moglo bi da predstavlja i malo pakovanje voćnog soka umesto nekog nezdravog gaziranog napitka.
U ishrani dece preporučuje se i neprerađena piletina, riba i niskokaloričan sir.
Stručnjaci procenjuju da bi u Britaniji moglo da se spreči 3.700 slučajeva raka creva godišnje kad bi svi jeli samo 70 grama manje mesnih prerađevina nedeljno - ili tri režnja slanine.
WCRF preporučuje i ograničenje unosa crvenog mesa na 500 grama (kuvanog) nedeljno.
(Tanjug)
WCFR ukazuje da postoje ubedljivi dokazi da mesne prerađevine povećavaju rizik obolevanja od raka creva. Mada nije bilo istraživanja uticaja konzumiranja mesnih prerađevina na zdravlje deca, dokazi koji postoje o štetnosti te hrane za odrasle su dovoljno ubedljivi, naglašavaju u WCFR, a prenosi britanski "Indipendent".
Marni Krejz, direktor za eduikaciju dece WCRF-a, ističe da je konzumiranje mesnih prerađevina i samo jednom svakog dana isuviše za decu i da bi ona morala da shvate da je to hrana kojom se mogu samo povremeno "počastiti", ukoliko je uopšte jedu.
Roditeljima se, takođe, savetuju da izbegavaju da deci daju premasnu ili suviše kaloričnu hranu, kao i slatka pića jer ona podstiču taloženje kilograma i gojaznost u odraslom domu, koja se dovodi u vezu sa rakom.
Marni Krejz napominje da dečije užine obroci koje je lako kontrolisati čak i kada roditelji nemaju previše vremena da se time bave. Na primer, stavljanjem neke salate u sendvič, užina postaje jedan od obroka koji zadovoljavaju preporuku da dete svakodnevno pojede pet porcija voća i povrća.
Još jednu porciju ovih namirnica moglo bi da predstavlja i malo pakovanje voćnog soka umesto nekog nezdravog gaziranog napitka.
U ishrani dece preporučuje se i neprerađena piletina, riba i niskokaloričan sir.
Stručnjaci procenjuju da bi u Britaniji moglo da se spreči 3.700 slučajeva raka creva godišnje kad bi svi jeli samo 70 grama manje mesnih prerađevina nedeljno - ili tri režnja slanine.
WCRF preporučuje i ograničenje unosa crvenog mesa na 500 grama (kuvanog) nedeljno.
(Tanjug)