Ritual pranja kose za većinu žena izgleda ovako - dva puta se šamponira, potom stavlja regenerator, sačeka koji minut i zatim se ispere.

Međutim, sada frizeri otkrivaju da postoji mnogo bolji način uz koji kosa neće biti slepljena, manje će se mastiti i generalno će biti zdravija i bujnija. Trik je samo da se zameni redosled upotrebe regeneratora i šampona. 

Dakle, prvo se nanosi "omekšivač" za kosu, a zatim šamponira dva puta (ili jednom ako je perete svakodnevno). 

Suština ovakvog pranja kose je u tome da se prvo regenerator dobro ispere, što za posledicu ima kosu koja je većeg volumena, odnosno nije slepljena. Zadatak regeneratora je da neguje kosu i njene kutikule, zbog čega se ovakav redosled posebno preporučuje osobama koje imaju tanku kosu, kao i onima čije se vlasište brzo masti.

Upravo ta grupa ljudi često izbegava da nanosi regenerator, jer smatra da mu on dodatno zamašćuje vlasište. Kako frizeri ističu, to je velika greška jer je upravo ovaj preparat zaslužan za negu vlasi i sprečava je da bude suva, krta i lomljiva.

"Tehnika obrnutog pranja ima brojne prednosti za kosu, pre svega jer stvara drugačiju teksturu i kosi daje na volumenu", objasnili su profesionalni frizeri.i dodali da je ova tehnika dobra jer hidratacija vlasi pre šamponiranja može biti odličan način da se kutikule kose oporave, što kosi omogućuje da izgleda mnogo zdravije.