Iskoristite dugu sezonu krušaka i napravite ovu slatku tortu po francuskom receptu.
Sve što vam je potrebno je specifično testo za voćni tart, i kruške.
Sastojci:
500 grama brašna
250 grama neslanog putera, rashlađenog i isečenog na komadiće
Kašičica i po prah šećera
2-3 kapi ekstrakta vanile
3 kašike hladne vode
Jedno jaje
3 kruške srednje veličine
Limunova kora
80 ml vode
Štapić vanile
Jedno umućeno jaje
150 grama prah šećera
2 kašike kristal šećera
Priprema:
Brašno i puter mešajte mikserom dok ne dobijete oblik gromuljica. Dodajte šećer, vanilu, vodu i jaje. U mikseru mešajte sve zajedno dok se testo ne ujednači, zatim nekoliko puta promesite rukama na brašnjavoj podlozi i ostavite pokriveno u frižideru oko pola sata.
Kruške oljuštite, očistite i isecite na kockice. U šerpi zagrejte vodu, koru limuna i vanilu, i dodajte kruške. Kuvajte dok kruške ne omekšaju, ali nemojte ih prekuvati tako da izgube oblik (oko 15 minuta je dovoljno). Ohladite ih do sobne temperature.
Testo podelite na dva jednaka dela. U posudi za pečenje torte sa dnom koje može da se izvadi razvijte jedan deo tako da pokriva dno i zidove. Ostavite još 20 minuta u frižideru, i za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pecite deset minuta u zagrejanoj rerni, dok sasvim blago ne porumeni.
Sačekajte da se malo prohladi, pa ubacite voćni fil u kalup od testa. Drugu polovinu testa razvijte na radnoj površini, i pokrijte tart (ne zaboravite da ga bocnete viljuškom, kako bi para mogla da izlazi tokom pečenja).
Vratite u frižider još 10 minuta, i zatim pecite u rerni 20 minuta. Tart je gotov kada testo dobije zlatnosmeđu boju. Servirajte toplo, ili na sobnoj temperaturi.
Po želji, filu sa kruškama možete dodati bobičasto voće, radi šarenije boje i bogatijeg ukusa.
(MONDO)
Sve što vam je potrebno je specifično testo za voćni tart, i kruške.
Sastojci:
500 grama brašna
250 grama neslanog putera, rashlađenog i isečenog na komadiće
Kašičica i po prah šećera
2-3 kapi ekstrakta vanile
3 kašike hladne vode
Jedno jaje
3 kruške srednje veličine
Limunova kora
80 ml vode
Štapić vanile
Jedno umućeno jaje
150 grama prah šećera
2 kašike kristal šećera
Priprema:
Brašno i puter mešajte mikserom dok ne dobijete oblik gromuljica. Dodajte šećer, vanilu, vodu i jaje. U mikseru mešajte sve zajedno dok se testo ne ujednači, zatim nekoliko puta promesite rukama na brašnjavoj podlozi i ostavite pokriveno u frižideru oko pola sata.
Kruške oljuštite, očistite i isecite na kockice. U šerpi zagrejte vodu, koru limuna i vanilu, i dodajte kruške. Kuvajte dok kruške ne omekšaju, ali nemojte ih prekuvati tako da izgube oblik (oko 15 minuta je dovoljno). Ohladite ih do sobne temperature.
Testo podelite na dva jednaka dela. U posudi za pečenje torte sa dnom koje može da se izvadi razvijte jedan deo tako da pokriva dno i zidove. Ostavite još 20 minuta u frižideru, i za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pecite deset minuta u zagrejanoj rerni, dok sasvim blago ne porumeni.
Sačekajte da se malo prohladi, pa ubacite voćni fil u kalup od testa. Drugu polovinu testa razvijte na radnoj površini, i pokrijte tart (ne zaboravite da ga bocnete viljuškom, kako bi para mogla da izlazi tokom pečenja).
Vratite u frižider još 10 minuta, i zatim pecite u rerni 20 minuta. Tart je gotov kada testo dobije zlatnosmeđu boju. Servirajte toplo, ili na sobnoj temperaturi.
Po želji, filu sa kruškama možete dodati bobičasto voće, radi šarenije boje i bogatijeg ukusa.
(MONDO)
Teodosić ovakav meč nije imao 14 godina! Navijači Partizana pamte kad je poslednji put imao nula asistencija!
"Obradović više ne računa na njega, Partizan traži drugog igrača": Otkriveno kakvo pojačanje žele crno-beli
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Mondo ukrštenica za 23. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Odložen meč Crvene zvezde zbog snega: 17 dana bez fudbala do Lige šampiona