Trešnje, koje su donedavno prodavane po paprenim cenima u Srbiji, veoma su korisne po zdravlje. Poboljšavaju san, smanjuju masnoću na stomaku, štite srce i imaju i druge zdravstvene benefte. Jedan od poznatijih je da pomažu mršavljenje. 

Količina od100 g trešanja sadrži 52 kcal. Ovo voće sastoji se od 82 odsto vode, 16 odsto ugljenih hidrata, 1 odsto proteina i praktično nema masti (0,2 odsto).

Blagodati trešnje zasnivaju se na bogatom sadržaju vitamina A, B1, B2, C, E, minerala (kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, jod), kao i organskih kiselina, šećera (fruktoza, glukoza), pektinske supstance i velike količine antocijanina - supstanci iz flavonoidne grupe.

Kako trešnje utiču na zdravlje?

1. Štite od dijabetesa

Trešnje imaju glikemijski indeks 22, niži od kajsija (57), grožđa (46), breskvi (42), borovnica (40) ili šljiva (39), što ih čini odličnim izborom za sve koji pate od dijabetesa.

2. Poboljšavaju san

Prema istraživanjima, sok od višnje i trešnje stimuliše proizvodnju melatonina, neophodnog za zdrav san.

3. Smanjuju masti na stomaku

Trešnje pomažu sagorevanje masti u predelu stomaka, što potvrđuju eksperimenti na pacovima, koji su izvedeni pomoću praha dobijenog od voća.

4. Smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti

"Alzheimer's Association" klasifikuje trešnje kao hranu koja poboljšava pamćenje, jer su bogate antioksidantima.

5. Snižavaju holesterol

Antocijanini - pigmenti koji trešnjama i trešnjama daju boju - pokreću metabolizam masti i glukoze, smanjujući tako nivo holesterola, krvni pritisak i rizik od dijabetesa.

6. Podmlađuju

Trešnje su bogate antioksidantima koji pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala, a koji ubrzavaju starenje. Sok od ovog voća se preporučuje kao alternativni tretman kod različitih stanja kože.

7. Smanjuju bolove u mišićima

Grupa maratonaca koji su pili sok od trešanja nakon trke potvrdila je blagotvorne efekte na mišiće - upala i bol su se smanjile.

8. Regulišu krvni pritisak

Kalijum pomaže u regulaciji srčane frekvencije i krvnog pritiska i smanjuje rizik od hipertenzije, dok fitosteroli pomažu u smanjenju lošeg holesterola.