Početak leta je trenutak kada se "setimo" da bi trebalo da smršamo, iako je zdrava težina vrlo važna za stanje celokupnog organizma. Nutricionistkinja Branka Mirković pričala je o brzim dijetama ali i velikim zabludama kada je u pitanju jedan od najpopularnijih režima ishrane - autofagija.

Metoda ishrane 16:8, odnosno ograničenje unošenja hrane samo tokom osam sati dnevno, zvuči jednostavno i najveća je greška što ljudi misle, narodski rečeno, da tokom tog perioda mogu da pojedu sve što hoće.

"To je potpuno pogrešno, uopšte nije tačno. U okviru osam sati treba da se jede neki individualni program, pa tako se hranio i Sveti Sava. Postio na vodi, postio je tri dana a onda je jeo ostalim danima. Ali čim se svede na nivo gde to objašnjava ko hoće, nastaje zabluda i ugrožavanje zdravlja", rekla je Mirković.

Ako se nepravilno primenjuje, autofagija dovodi do gojenja, uglavnom zbog toga što ljudi nisu sigurni šta su tačna pravila.

"I onda se i ugoje. U telu se stvaraju ketoni, to znači da se topi masnoća i jetra je pretvara u šećer. Ako mi ne jedemo, od 12. do 16. sata ćemo ući u proces topljenja masti u šećer, na njih će raditi mišići a mozak će raditi na ketone. Najveća je zabluda da je mozgu potreban šećer da bi 'radio', pa ljudi pojedu nešto slatko kada misle da im je pao šećer", rekla je ona.

Gladovanje nije izraz koji nutricionisti primenjuju olako. Više vole da kažu da se neko oseća manje, ili više sitim. Nutricionistkinja navodi da njeni klijenti najpre misle da neće izdržati bez hrane, a onda se sami jave i pitaju mogu li i da produže taj period.

"Ja sam klijentima rekla da probaju 24 sata bez hrane, pa me zovu i pitaju, mogu li ipak 36? Počinje proces u organizmu, on ume da radi i dok smo gladni. Naši preci nisu jeli danima, pa su onda morali u lov, gde su morali da budu i brzi, i vešti, i oprezni. Zabluda je da ćete pasti u nesvest, da ćete se osećati slabo. Ako sačekate pola sata, sat, obrnuće se proces, iz masnoće preko jetre nastaće šećer i ketoni. I sve funkcioniše. Ne kažemo gladni smo, nego nismo siti, manje smo siti. Reč glad ne koristimo", rekla je ona.

Kako se jede dok se primenjuje autofagija?

"U tom zadatom vremenskom okviru, jedemo ono što inače jedemo. Ali voda se pije non-stop. Pa da raščistimo i tu, kad ustanete, popijte pola litra vode. Noću se znojimo i moramo je nadoknaditi. Mamurni piju kafu, dobiju tečnost i odmah je izbace jer je kafa diuretik, nisu uradili ništa. Pijte pola litra odmah ujutru, sobne temperature. Na prazan stomak ako pijete vodu, ona će izaći za 10 minuta i opraće vam i želudac i creva. Hrana onda dolazi u čisto, pa ne biste jeli ni iz prljavog tanjira. Pritisak dođe u normalu i sve funkcioniše normalno", rekla je ona.

"Ako u večernjem obroku pojedete protein, varićete još pet sati, osećaj sitosti je dug. Ali ipak uzmite jaja, ne meso, imaju najveći koeficijent sitosti i laka su za organizam, za varenje", rekla je ona i objasnila da je dobar deo osećaja gladi "u glavi".

"Brinu klijenti, šta ću ako sam gladan? Pa šta ako ste gladni? Glad produžava život, neće vam se ništa desiti. Samo se naviknite na taj osećaj, to je dobar osećaj. Loš je osećaj prejedanja, težine, manjka energije, e tek tada shvatite šta se dešava u organizmu. Sve drugo prestaje, sve funkcije, da bi se telo izborilo sa unetom hranom", rekla je ona.

Autofagija, navodi nutricionistkinja, omogućava telu da se prirodno obnavlja i baš zbog toga je mnogi osporavaju iz interesa, i to poslovnih.

"Naš organizam ima funkciju da se sam oporavi, regeneriše, obnavlja i leči. To vam je još jedna američka prevara, da autofagija ne radi. Ovo je režim ishrane koji daje rezultate na osnovu odricanja, što je jeftina metoda. A kako će onda industrija mršavljenja, jedna od najrazvijenijih u Americi, da vam proda sve što hoće da vam proda", rekla je ona.

(MONDO)