Često slušamo ili smo i sami iskusili situaciju da nam se na primer pokvari bojler, pozovemo majstora i ne pitamo za cenu (jer nam je bojler svakako neophodan). Kada je posao obavljen, stručnjak nas "ošamari" nerealnom cifrom i mi nemamo izbora nego da platimo. Ko nam je kriv kada nismo pitali koliko popravka košta...

Prema novom zakonu o zaštiti potrošača, vodoinstalateri, električari, kozmetičari i svi oni koji se bave pružanjem zanatskih usluga, moraće da upozore mušterije i daju im predračun ukoliko će njihov rad i intervencija koštati više od 5.000 dinara.U zakonu stoji da pružaoci usluga moraju da traže pismenu saglasnost od građana, odnosno mušterija, jer samo tako mogu da naplate posao.

A šta raditi kada profesionalac nakon obavljenog posla pokuša da vam naplati mnogo više nego što je to realno, odgovorio je u Jutarnjem programu na TV Prva majstor, električar Tomislav Mićić.

O novom zakonu Mićić kaže da donekle komplikuje situaciju i da veruje da ova odredba neće sprečiti pojedine majstore da pokušaju da vas prevare.

"Prilikom naplaćivanja, ukoliko nije unapred dogovorena neka cena - kako je najčešće, dešava se da majstor koji je obavio posao iznese neku nerealnu cenu i tako iznenadi naručioca posla, a koji (tako iznenađen) ne zna šta da radi, već jednostavno plaća tu cenu", kaže električar i dodaje da postoji i druga opcija. 

Kako da se ponašaju građani kada se nađu u toj situaciji nego da plate? Ako i razmišljaju da tuže  - nemaju dokaz da je majstor nešto popravljao. S druge strane, nema ni zanatlija, odnosno stručnjak dokaz o popravci, napominje majstor Toma i predlaže najrazumniju opciju a koja nam nije pala na pamet...

"Jednostavno ne morate da platite. Ako vam se učini da za neku popravku traže previše novca, možete da mu tražite račun, cenovnik gde se vidi koliko ta njegova usluga košta. To pod uslovom da nije unapred ugovorena cena. Mnogi su se opekli da im je popravka previše naplaćivana i sada pitaju sve", napominje električar.