Desetodnevna manifestacija posvećena indonežanskoj kuhinji održava se u hotelu "Hajat" u Beogradu. Do 9. oktobra posetioci mogu da probaju autentične specijalitete koji potiču iz te dalekoistočne zemlje.
Desetodnevna manifestacija posvećena indonežanskoj kuhinji održava se u hotelu "Hajat" u Beogradu. Do 9. oktobra posetioci mogu da probaju autentične specijalitete koji potiču iz te dalekoistočne zemlje.
''Izuzetno mi je drago što smo u prilici da Beograđanima predstavimo našu kuhinju i što će oni na ovaj način biti deo Indonezije'', rekao je ambasador Indonezije u Srbiji Muhamed Abduh Dalimunte, koji je otvorio manifestaciju u utorak uveče.
Gostujući šefovi kuhinje Azis Vahjudin i Muhamed Sidik, koji dolaze sa ostrva Java, zajedno sa kulinarskim timom beogradskog "Hajata", predstaviće specijalitete indonežanske kuhinje kao što su tampeng, sate, rendang ili gado-gado.
Indonežanska kuhinja se formirala pod uticajem kulinarske tradicije više stotina različitih naroda i etničkih skupina, ali i brojnih zemalja sa kojima je vekovima povezana, te se u njoj prepoznaju i uticaji Kine, Indije i istočne Azije ali i kolonizatora Portugalaca, Engleza i Holanđana.
Ova kuhinja, koja je još poznata i kao ''kuhinja hiljadu ukusa'', jednostavna je, raznolika i vrlo pikantna, a bazira se na svežim namirnicama, ribi, pirinču, plodovima mora, mesu, tropskom voću, povrću i začinima.
Umeće kuvanja prenosi se sa majke na ćerku, a jela se ne kuvaju po receptu nego ''jezikom'', odnosno, tokom kuvanja se stalno probaju.
U Indoneziji se tradicionalno jede prstima desne ruke, za vreme obroka pije se crni čaj, a među omiljenim napicima su i ledeni čaj, kokosovo mleko i voćni sokovi.
(MONDO)
''Izuzetno mi je drago što smo u prilici da Beograđanima predstavimo našu kuhinju i što će oni na ovaj način biti deo Indonezije'', rekao je ambasador Indonezije u Srbiji Muhamed Abduh Dalimunte, koji je otvorio manifestaciju u utorak uveče.
Gostujući šefovi kuhinje Azis Vahjudin i Muhamed Sidik, koji dolaze sa ostrva Java, zajedno sa kulinarskim timom beogradskog "Hajata", predstaviće specijalitete indonežanske kuhinje kao što su tampeng, sate, rendang ili gado-gado.
Indonežanska kuhinja se formirala pod uticajem kulinarske tradicije više stotina različitih naroda i etničkih skupina, ali i brojnih zemalja sa kojima je vekovima povezana, te se u njoj prepoznaju i uticaji Kine, Indije i istočne Azije ali i kolonizatora Portugalaca, Engleza i Holanđana.
Ova kuhinja, koja je još poznata i kao ''kuhinja hiljadu ukusa'', jednostavna je, raznolika i vrlo pikantna, a bazira se na svežim namirnicama, ribi, pirinču, plodovima mora, mesu, tropskom voću, povrću i začinima.
Umeće kuvanja prenosi se sa majke na ćerku, a jela se ne kuvaju po receptu nego ''jezikom'', odnosno, tokom kuvanja se stalno probaju.
U Indoneziji se tradicionalno jede prstima desne ruke, za vreme obroka pije se crni čaj, a među omiljenim napicima su i ledeni čaj, kokosovo mleko i voćni sokovi.
(MONDO)