
Za zaklete ljubitelje belog vina francuski enolozi stvorili su "zdravo piće" koje poseduje sve osobine crnog vina!
Tako sada nepokolebljivi poklonici belog vina, uprkos tvrdnjama stručnjaka da je crno mnogo zdravije, više ne moraju da brinu: francuski enolozi stvorili su "piće zdravlja" - belo vino koje zahvaljući novom načinu fermentacije zadržava boju ali poprima sve osobine crnog.
Reč je o vinu kojeg su nazvali Paradoxe Blanc, a koje je bogato polifenolom, sastojkom koji sprečava srčana oboljenja.
Visoke koncentracije polifenola nalaze se u kožici zrna grožđa zbog čega se u crnom vinu nalaze velike količine ovog korisnog fermenta.
Pjer-Luji Tisedr i njegov tim stručnjaka sa Univerziteta u Monpeljeu u Francuskoj, upotrebili su velike količine belog grožđa bogatog polifenolom ali su, promenom fermentacije i procesa dobijanja vina, dobili belo vino koje sadrži sve osobine crnog.
Polifenoli su, zapravo, antioksidanti koji razaraju nezdrave supstance nazvane "slobodni radikali" koji, opet, mogu izazvati rak. U isto vreme, polifenoli omogućavaju da arterije ostanu "čiste" čime se sprečavaju srčana i vaskularna oboljenja.
"Paradoks belo", čije je ime igra reči od takozvanog "francuskog paradoksa", činjenice da relativno mali broj ljudi u zemlji u kojoj se dobro jede dobija srčana oboljenja, prvenstveno je bilo namenjeno ljudima koji su oboleli od dijabetesa tipa 1 čiji organizam nije sposoban da efikasno uništava "slobodne radikale".
Testiranja su pokazala da pijenje čaše ili dve ovog vina dnevno obnavlja nivo antioksidanta u dijabetičara.
Iako je dokazano da su čaša ili dve vina dnevno korisne, medicinski stručnjaci sada tvrde da su istovetne količine drugih alkoholnih pića takođe korisne.
(FoNet, foto: Guliver/Getty Images)
Tako sada nepokolebljivi poklonici belog vina, uprkos tvrdnjama stručnjaka da je crno mnogo zdravije, više ne moraju da brinu: francuski enolozi stvorili su "piće zdravlja" - belo vino koje zahvaljući novom načinu fermentacije zadržava boju ali poprima sve osobine crnog.
Reč je o vinu kojeg su nazvali Paradoxe Blanc, a koje je bogato polifenolom, sastojkom koji sprečava srčana oboljenja.
Visoke koncentracije polifenola nalaze se u kožici zrna grožđa zbog čega se u crnom vinu nalaze velike količine ovog korisnog fermenta.
Pjer-Luji Tisedr i njegov tim stručnjaka sa Univerziteta u Monpeljeu u Francuskoj, upotrebili su velike količine belog grožđa bogatog polifenolom ali su, promenom fermentacije i procesa dobijanja vina, dobili belo vino koje sadrži sve osobine crnog.
Polifenoli su, zapravo, antioksidanti koji razaraju nezdrave supstance nazvane "slobodni radikali" koji, opet, mogu izazvati rak. U isto vreme, polifenoli omogućavaju da arterije ostanu "čiste" čime se sprečavaju srčana i vaskularna oboljenja.
"Paradoks belo", čije je ime igra reči od takozvanog "francuskog paradoksa", činjenice da relativno mali broj ljudi u zemlji u kojoj se dobro jede dobija srčana oboljenja, prvenstveno je bilo namenjeno ljudima koji su oboleli od dijabetesa tipa 1 čiji organizam nije sposoban da efikasno uništava "slobodne radikale".
Testiranja su pokazala da pijenje čaše ili dve ovog vina dnevno obnavlja nivo antioksidanta u dijabetičara.
Iako je dokazano da su čaša ili dve vina dnevno korisne, medicinski stručnjaci sada tvrde da su istovetne količine drugih alkoholnih pića takođe korisne.
(FoNet, foto: Guliver/Getty Images)
Pridruži se MONDO zajednici.