Stenice ili krevetne stenice su nezgodne bube koje sisaju krv, mogu biti duge do pet milimetara a kao u horor filmu, pojavljuju se samo noću! Ujedaju vas za izložene delove kože, ne mogu da lete ili skaču ali mogu da puze zapanjujuće daleko.

Ujed stenice nije opasan ali je ovaj problem najbolje rešiti što pre! Znaćete da imate problem sa stenicama ako primetite jedan, ili više sledećih signala.

  1. Mali crveni ujedi na koži
  2. Crne ili bele tačkice na posteljini - jedno je izmet insekata, a drugo jaja
  3. Tačkice krvi na posteljini pojaviće se jer zgnječite stenicu dok spavate
  4. Neprijatan, vlažan miris u spavaćoj sobi
  5. Svrab ili otok na koži kao alergijska reakcija na ujed stenice

Ujedi su uglavnom bezbolni i prođu sami od sebe, ali možete olakšati simptome ako rashladite zahvaćeno područje kože. Perite ga sapunom i vodom i nemojte da se češete.

Nažalost, prilično je teško rešiti se stenica a one se mogu "seliti" iz sobe u sobu. Ako predugo čekate da ih se rešite, mogu da zahvate celu kuću! Presvucite krevet i svu posteljinu operite na najmanje 60 stepeni uz program centrifuge od 30 minuta.

Dobro usisajte dušek, prostor ispod kreveta, a onda kesu usisivača ispraznite u kantu za smeće koja je van kuće.

Znajte da 30 odsto stenica živi u dasci uzglavlja i okviru kreveta zbog čega i njih morate pažljivo da očistite. Usisavanje će se otarasiti samih buba ali ne i njihovih jaja, koja ćete morati da tretirate pesticidom.

(MONDO)