Na jesen se svi trudimo da ojačamo imunitet, "kljukamo" se vitaminima i mineralima kako bismo se zaštitili od prehlada, gripa i virusa. Neke novije studije pokazuju da manje-više sve to činimo uzalud.

Doktorka kliničke laboratorijske dijagnostike Ana Safonova razbila je popularni mit da uzimanje suplemenata vitamina i minerala, takozvanih biološki aktivnih supstanci spasava od prehlade na jesen.

Po njenim rečima, upotreba vitamina C, D i cinka u preventivne svrhe je neefikasna. Osim toga, važno je da se ispoštuju optimalne doze ovih nutrijenata kako bi imale bilo kakav efekat.

Safonova je podsetila da ravnoteža proteina, masti i ugljenih hidrata u ishrani utiče na funkcionisanje imunološkog sistema - 80 odsto imuniteta zavisi od aktivnosti creva, pa je stoga važno da se spreče smetnje u njegovom radu.

"Dajte prednost ishrani, zdravim, jesenjim namirnicama kojih sada ima na svakom koraku i ne zaboravite da svakog dana pojedete pun tanjir svežeg povrća."

Mnogi lekari se slažu da prirodni vitamini imaju daleko pozitivniji efekat na zdravlje od sintetičkih. Preporuka je da se u ovom periodu unosi više ribe, morskih plodova, jaja i mesa kako bi se osnažio imuni sistema.