Domaći, narodni čajevi blagotvorno deluju na funkcionisanje celog organizma. Zovemo ih napicima iz narodne apoteke, izuzetno su zdravi i mogu da se piju bez dozvole lekara, osim u ekstremnim slučajevima kada se ne preporučuje da se kombinuju sa određenim lekovima.

Iako je svaki čaj posebno "dobar" za baš određenu tegobu, svi oni imaju nešto zajedničko - pomažu da ojačate odbrambeni sistem organizma.

A ovo dejstvo je najizraženije kod baš tri vrste čaja. Rusi, koji redovno posežu za narosnim lekovima, čak i kada ne postoji neki zdravstveni problem, svakosnevno piju baš ove čajeve da bi osnažili organiza. 

Čaj od morske buče

Morska buča su bobice bogate vitaminima i hranljivim materijama, jača imuni sistem, a pomaže u "lečenju" prehlade, zatvora i bolesti kardiovaskularne distonije.

Izdrobite 100 g morske buče. Dodajte 2 kašike cimeta, meda i anisa. Sadržaj prelijte ključalom vodom. Ostavite da se odstoji 5-7 minuta i popijte.

Čaj od lipe

Lipa ima antiinflamatorno, diuretsko i analgetsko dejstvo, a čaj od ove biljke pomaže u lečenju prehlade.

U 2 dl ključale vode stavite 1 kašiku suvih listova lipe. Čvrsto zatvorite i ostavite da odstoji oko 25 minuta, pa popijte.

Čaj od kurkume

Indijski začin kurkuma ima brojna lekovita svojstva, antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko iantimikotičko. 

Skuvajte 1 l vode, pa joj dodajte 1 kašiku kurkume. Ostavite da ključa 10 minuta. Procedite napitak i pijte po 1 čašu  2-3 puta dnevno.