Koliko puta vam se desilo da vas zaboli želudac, da imate osećaj kao da se "uvrnuo"? Obično je hrana ta koja stvara ovakve muke u varenju, pa većina ljudi poseže za antacidima, odnosno lekovima za uklanjanje viška želudačne kiseline.

Postoji i domaći "lek" koji Rusi praktikuju od davnina, a koji je izumeo poznati sibirski travar. Ovaj "narodni icelitelj" je živeo 96 godina i za to vreme je napravo pregršt lekovtih preparata koji se i dan danas koriste u Rusiji.

Reč je o posebnoj "masti" sa dodatkom začina koja pomaže kod bolova u želucu, nadutosti i tegoba sa varenjem. Evo i kako da ga napravite...

Sastojci:

  • 200 g omekšanog putera
  • 1 kašičica suve hajdučke trave
  • 1 kašičica suvog kantariona
  • 1  kašika cvetova nevena
  • 1 kašičica mlevenog propolisa

Priprema:

Sve navedene biljke sameljite u prah, pa pomešajte sa 150 grama putera. Uzmite kašičicu usitnjenog propolisa i dodajte mu 50 g putera. Stavite u šerpicu, pa na laganoj vatri (na pari) rastvorite propolis, sve vreme mešajući. Smesa ne sme da proključa. Pomešajte ovo ulje od propolisa sa puterom od biljnih začina i stavite u frižider da se dobro stegne.

Upotreba

Na krišku integralnog ili hleba od heljde namazati kašičicu dobijene smese. Pojedite pola sata pre obroka, vodite računa da ga dobro sažvaćete.

Ovakav hleb sa namazom pomaže kod želudačnih upala, jer su propolis i lekovito bilje (naročito kantarion) odlično sredstvo protiv bolova, puter obavija želudac, a crni hleb stimuliše lučenje želudačnog soka...

Naravno, ukoliko imate ozbiljne zdravstvene probleme ili jake bolove, obavezno se obratite lekaru.

MONDO