Da li ste znali da sok od luka zapravo deluje kao prirodni "lek" protiv gubitka kose, odnosno alopecije? Da, ovaj jednostavan preparat pomogao je učesnicima jedne studije, čak preko 70 odsto njih, da ubrzaju rast kose. Bonus je i što je preparat jeftin, jer kilogram ove namirnice košta 40-ak dinara. A koliko je delotvoran kod ovog problema govori i to što luk obično stavljaju u šampone i losione protiv opadanja kose.

Učesnici su nanosili sok od luka dva puta dnevno tokom dva meseca, a nakon dve nedelje tretmana ona je već počela da raste. Zanimljivo je i to da su muškarci postigli veći uspeh u lečenju od žena.

Kako napraviti sok od luka?

Luk oljuštite i isecite na manje komade. Iscedite sok koristeći bilo koji procesor hrane - blender, sokovnik... Umasirajte sok u vlasište ili pokrijte glavu kesom, pa umotajte u peškir. Ostavite da deluje najmanje 15 minuta ili duže, a zatim isperite blagim šamponom. Ponovljajte tretman sokom od luka svakog dana.Na ovaj način ćete sprečiti opadanje kose.

Probajte i recept za ubrzani rast kose koji se, takođe, bazira na luku.

Pomešajte ¼ šolje soka od luka sa 1 kašikom meda (udvostručite količinu ako je potrebno više mešavine). Dobijenu pastu nanesite na kožu glave i ostavite da deluje najmanje 30 minuta. Možete staviti kapu za tuširanje i ostaviti pastu preko noći, a zatim isprati blagim šamponom.

Ovo je prirodan tretman, pa morate da budete strpljivi da biste videli rezultate. Koristite ga svakodnevno (ili najmanje tri puta nedeljno) naredna tri meseca i voidećete razultate - kosa će biti bujnija, a povratiće i sjaj.

Takođe, ako vam je ovo prvi put da nanosite sok od luka na vlasište i kosu, prvo ga isprobajte na maloj površini kože kako biste bili sigurni da niste alergični na njega.

MONDO