Da li često slušate druge i radite ono što vam savetuju? Kako da odredite da su saveti dobronamerni ili ste, pak, u društvu osobe koja ima patološku potrebu za manipulacijom i ne može da se uzdrži a da ne kontroliše druge?

Poslušajte šta kaže psiholog dr Kiren Šnek. Ona je u kratkom videu koji je objavila na TikToku (sve popularnijoj društvenom mreži na kojoj mnogi doktori dele savete o zdravlju), navela pet načina na koje možemo da prepoznamo da neko želi da nas kontroliše.

Obratite pažnju na ove signale...

  1. Oni koji žele da upravljaju vama i vašim životom su često vrlo osetljivi i reaguju čim nešto ne radite kako oni misle da treba.
  2. Uvek vas pomno posmatraju i dok nešto radite komentarišu detalje, obično navodeći sve što radite pogrešno.
  3. Imaju jasna pravila i očekivanja od toga kako bi trebalo da se ponašate.
  4. Kad ne mogu da vas nateraju da radite stvari na način na koji oni žele, reaguju previše burno i umeju da budu veoma neprijatni.
  5. Stalno ističu vaše greške, ali ne vide svoje nedostatke, niti ih priznaju. 

Psihološkinja, koja unazad 18 godina radi sa pacijentima sa raznim psihičkim problemima, dodala je da će ljudi koji imaju tendenciju da nekoga kontrolišu to stalno i pokazivati, pa ne treba očekivati da će se ove, gorenavedene situacije, dešavati samo jednom. Zapravo, to je model, šema po kojoj se ponašaju. 

Na njenu objavu reagovali su i oni koji su u svojoj blizini prepoznali takvu vrstu ljudi, ali i neki koji su uvideli da imaju iste takve osobine. Pa tako, javila se korisnica ove mreže koja je nedavno prekinula odnose s osobom koja je pokazivala sve navedene znakove.

"Stalno je bila negativna i ništa što bih ja uradila nije bilo dobro, dok je svaki njen potez bio ispravan", napisala je.

A jedan žena je iskreno proznala da sve to mnogo podseća na nju samu:

"Ovakva sam ja u svom braku", napisala je.

MONDO