Toliko slušamo o šećeru u ishrani, koji utiče loše na mnoge funkcije našeg organizma, ali znate li da on nije najgore što svakodnevno radimo svom telu?

Postoji čak pet navika, nijedna nije vezana za ishranu, a sve utiču na zdravlje srca, težinu, holesterol, pritisak... Dobro ih zapamtite i probajte da ih promenite, lako je!

Premalo sna

Redovan san važan je i za imunitet, i za mentalno zdravlje, i ako ne spavate dovoljno rizikujete čitav niz zdravstvenih problema. Među njima su srčana oboljenja, demencija, ova navika podiže čak i rizik od određenih vrsta karcinoma.

žena u štiklama sedi na kauču
YouTube/Myka Maier 

Previše sedenja

Kretanje je izuzetno blagotvorno za telo, bilo da redovno trenirate ili samo šetate pola sata dnevno. Ako "preskačete" fizičku aktivnost, nikako ne činite uslugu svom telu. Odsustvo fizičke aktivnosti dovodi do gojenja, a potom i do nastanka bolesti kao što su dijabetes i kardiovaskularna oboljenja.

Nerviranje

Da, život nije svima i uvek lak, ali neće biti ništa lakši ako se budete "jeli" oko svake sitnice. Konstantni stres dovodi do hroničnih upala u telu, koje su dalje okidač za mnoga oboljenja. Jedno istraživanje sprovedeno na Harvardu pokazalo je da produženi stres skraćuje telomere, strukture u ćelijama u kojima se nalazi DNK. Kada se telomeri previše skrate, ćelije odumiru a podiže se rizik od bolesti.

Stres kod žena izaziva neobično oboljenje srca, pročitajte koje je!

žena sedi za stolom i rukama prekriva lice
Shutterstock/Yuttana Jaowattana 

Neznanje o krvnom pritisku

Ako ne znate koliki vam je pritisak, u velikoj ste opasnosti. Svako od nas morao bi da zna kakve su mu "brojke" kada je pritisak u pitanju, i da ih redovno proverava. Normalan krvni pritisak mora se održavati, a kada on pređe opasne vrednosti, prelazimo u zonu rizika od moždanog i srčanog udara.

Usamljenost

Brojne studije pokazale su da usamljenost može imati negativno dejstvo na zdravlje. Zapanjićete se ali po nekima od njih, hronična usamljenost koja nas tišti ima efekat kao 15 popušenih cigareta dnevno! Po jednoj studiji sprovedenoj u Finskoj, ljudi koji su bili usamljeni tokom čitave dve decenije imali su veće šanse ne samo da obole od karcinoma, već i da umru od njega.

(MONDO)