Nedavno je inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović ukazala na najčešće greške koje pravimo kada podgrevamo hranu i upozorila na jednu kojuu paktično dvi od reda pravimo - a to je da hranu prekrivamo folijom kada je zagrevamo.
Istostavilo se da ovaj predmet koji je zapravo veoma koristan u domaćinstvu i koristi se u raznorazne svrhe, kao prilikom pranja veša u veš mašini, može da bude veoma štetan.
Stručnjaci napominju da ni ostatke hrane koja je ostala od obroka, nikako ne treba umotavati u alu foliju. Kada još toplo jelo umotate, dešava se to da bakterije počinju naglo da se razmnožavaju jer ulazi previše vazduha, tvrde iz Ministarstva zdravstva u Vošingtonu.
Lindzi Maloun kaže da je uvek bolje hranu odložiti u posude sa poklopcima koje će sprečiti ulazak vazduha i sasmim tim razvoj bakterija. Najvažnije od svega jeste da se sačeka da se hrana u potpunosti ohladi pre nego što se stavi u posude. Tek onda ide u frižuder ili zamrzivač.
Najveća greška koju mnogi prave jeste i da hranu drže na sobnoj temperaturi, a ovo je posebno opasno za meso i mlečne proizvode. Svaku hranu koja je na sobnoj temperaturi stajala duže od nekoliko sati trebalo bi baciti jer su se bakterije sigurno razvile i ta hrana više nije bezbedna za jelo.
MONDO
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Crvena zvezda se hitno oglasila saopštenjem: Trener Sferopulos je često i neopravdano na meti kritika!