Počeo je veliki Božićni post. Ovaj post uvek počinje 28. novembra i traje 40 dana, zaključno sa Badnjim danom, 6. januara.

Prema pravilu, na vodi se posti sredom i petkom, dok je ostalim danima dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom, kao i velikim praznicima poput Vavedenja i Svetog Nikole, može se jesti riba.

Kako post isključuje konzumiranje mesa i mlečnih i živoitnjskih proizvoda koji su na našim prostorima najčešči izvor proteina, ali i drugih ključnih nutrijenata, ne smemo narednih 40 dana provesti na krompir salati i džemu i hlebu, već se treba pobrinuti da organizam i dalje dobija neophodne vitamine, minerale i druge hranljive sastojke, naročito u vreme epidemije korona virusa.

Kako da ove godine ispostimo Božićni post, a da pritom sačuvamo zdravlje i ojačamo imunitet?

"Post ne treba da bude jednoličan da ne bismo smanjili imunitet i da ne bi došlo do problema sa zdravljem. Posebno je važno ne izbegavati doručak. Tokom posta treba uzimati namirnice koje su sveže i sadrže vitamine, minerale i vlakna", rekla je nutricionistkinja Tanja Bakrač za RTS.

Ako postoji opasnost da se postom ugrozi zdravlje, vernik se razrešava posta (bolesnike, trudnice i dojilje sveštenik će uvek razrešeti posta).

Posebno obratite pažnju na unos vitamina D, B12 i vitamina C.

Hrana koja je bogata vlaknima: čija semenke, avokado, jabuke, bademi, lanene semenke, sočiva, pasulj, artičoke, banane...

Hrana koja je bogata mineralima: pirinač, spanać, tikvice, mahunarke, paškanat, riba, kukuruz, krompir, brokoli, kelj...

Hrana bogata vitaminima:

Slatka paprika je izvor četiri od 14 esencijalnih vitamina. Tu se misli na vitamine A i C, beta-karoten i likopen.

Orasi su izvor četiri od 14 esencijalnih vitamina. Tu spadaju: B1, B2, B6 i E. Pokušajte da uzimate jednu do dve šake na dan, a dobar izbor su i bademi.

Pečurke su izvor četiri od 14 esencijalnih vitamina: B2, B3, B5 i D. Gljive su veoma hranljive, a imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata i kalorija.

Brokoli je dobar izvor šest od 14 neophodnih vitamina. Tu spadaju vitamini A, B9, C, E, K i beta karoten.

Riba je dobar izvor čak devet od 14 neophodnih vitamina. Ovo uključuje vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, D i E. Tuna i pastrmka pružaju najviše vitamina, ali preporučljivo je da konzumirate različite vrste ribe za zdravu ishranu.

Lisnato zeleno povrće je dobar izvor osam od 14 esencijalnih vitamina. Oni uključuju vitamine A, B2, B3, B6, B9, C, E, K i Beta-karoten, a najbolji izvori su spanać i kelj.

(MONDO/RTS)