Doručak je najvažniji obrok dana, koji postavlja naš energetski nivo i "iza kulisa" pokreće čitav organizam. Ali ako odaberemo pogrešne namirnice za doručak, napravićemo podlogu za stvaranje hroničnih upalnih procesa koji vremenom dovode do bolesti. Dijetetičarka je nabrojala nekoliko najgorih navika za doručak.

"Jedna od najgorih navika za doručak je konzumiranje rafinisanih ugljenih hidrata, kakvi se nalaze u pekarskim proizvodima. Ukoliko imaju i dodati šećer, dobijate povećan rizik od pogoršavanja upalnih procesa u telu", rekla je dijetetičarka Ejmi Gudson.

Takva kombinacija bila bi lisnato testo koje se pravi sa masnoćama, slatkiši kao što su kroasan, buhtla ili druga peciva sa džemom ili čokoladom.

Ako jedete slano pecivo? Najbolje je da ne bude sa mesnim prerađevinama.

"Suhomesnati proizvodi povezani su sa razvojem hroničnih upala, naročito ako su u pitanju kobasice ili slanina. Možete povremeno da pojedete malo, ali unošenje svakog dana nikako nije dobra ideja", rekla je ona.

Pijete sok ili kafu? Evo šta se tada dešava!

"Postoje istraživanja koja dokazuju da zaslađena pića mogu da podstaknu razvoj upalnih bakterija u sistemu za varenje, što podiže rizik od gojaznosti i zapaljenskih bolesti creva. Ako su u pitanju jednostavni šećeri, dovešće do skokova i padova šećera u krvi", navela je ona.

Kafa može biti zdrav dodatak jutarnjem obroku, ako je pijete umereno i ne dodajete joj "sve i svašta". Više kašičica šećera ili šlag kafu pretvaraju u recept za hronične upale, ako je tako pijete svakog dana.

(MONDO)