Sezona je kada svi pričamo o jačanju imuniteta ishranom, i upalnim procesima koji škode celom organizmu.

Šta su zapravo upalni procesi? Nisu svi loši, zamislite samo kada se, recimo, posečete ili udarite, i onda to mesto na telu postane crveno ili otečeno. To znači da telo pokreće upalni proces da bi dalo signal imunitetu da započne sledeći, proces oporavka i zaceljenja.

Ali, kada su u pitanju hrana i njeni sastojci, neki od njih slabe ili pojačavaju upalni proces. Ako vam neka hrana smeta, telo će poslati signale da se neki strani element nalazi u organizmu i da bi ga trebalo neutralisati. Taj tip upale varira od crvenila, do otoka, osipa, bola ili problema s varenjem.

Namirnice koje izazivaju "tihe" hronične upale, prave metaboličku oluju i mogu doprineti nastanku bolesti. Dodajte čestoj ishrani problematičnim namirnicama stres, odsustvo fizičke aktivnosti, i toje praktično recept za katastrofu.

Ovih pet namirnica su u tom smislu najgore, navodi nutricionista Robin Beri Kejden.

Zaslađena hrana

Ne, to nije samo hrana na kojoj jasno piše "čokolada", "bombone"... Zaslađena je i hrana na kojoj crno na belo piše da je zdrava, organska, prirodna, puna probiotika i slično. Caka je u tome da se šećerom nadoknađuje neki sastojak koji je iz nje uklonjen. To ćete najbolje primetiti na nemasnoj hrani, recimo nemasnom jogurtu. Da, ne sadrži mnogo masti ali ima gomilu šećera. A pošto svakako mislimo da nemoguće da je jogurt problem, nastavljamo da ga pijemo i pravimo problem.

Isto važi i za hleb sa produženom svežinom, samo mu pogledajte spisak sastojaka u prodavnici, odmah ćete ga vratiti na policu. Pahuljice od žitarica za doručak takođe mogu sadržati šokantno mnogo šećera.

Rafinisane žitarice

Hleb i pahuljice smo već pomenuli, ali bilo koja hrana koja sadrži visokorafinisane žitarice može izazvati upalne procese. Zamenite ih celim žitaricama i bićete bezbedni.

žena seče integralni hleb
YouTube/Bigger bolder baking 

Pržena hrana

Trostruka opasnost vreba iz čipsa, pomfrita, pržene piletine... Najpre, unećete užasno mnogo ulja. Potom, takva hrana je obično i jako posoljena, što nikako nije dobro za pritisak. I za kraj, postoje dokazi da se na hemijskom nivou dešavaju nepovoljni procesi kada se hrana prži na visokim temperaturama, što može pogoršati probleme s varenjem ili Kronovu bolest.

Mlečni proizvodi

Zvuči neobično, zar ne? Mleko, jogurt, kefir, samo su neke od namirnica za koje stalno slušamo da su zdrave. Ali njihov kvalitet i spisak sastojaka su ovde od ključne važnosti. U mlečnim proizvodima može se nalaziti skriveni šećer, a mogu izazvati i alergijske reakcije ili intoleranciju na laktozu.

bokal i čaša mleka
DONOT6_STUDIO/shutterstock.com 

Biljna ulja

Maslinovo ulje je najbolje za zdravlje, a da se nutricionisti pitaju, ostala bi bila zabranjena.

Ulje suncokreta, repice, grožđa ili soje, sadrži omega-6 masne kiseline u nepovoljnom odnosu sa "dobrim", omega-3 masnim kiselinama. Ove polinezasićene masne kiseline pojačavaju oksidativni stres i hronične upale.

(MONDO)