Lepota

I dok se u privatnim klinikama na red za testiranje čeka i po mesec dana, u državnim sumnjaju u pouzdanost te analize.

Rukovodilac laboratorije "Analiza", specijalista medicinske biohemije Radmila Vrzić objasnila je u izjavi Tanjugu da je netolerancija na hranu, u stvari, odložena alergijska reakcija, koja može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema.

"Netolerancija, međutim, nije isto što i alergija. Reakcije su sporije, nisu burne i najčešće nismo ni svesni da one imaju veze sa ishranom", istakla je Vrzić i ocenila da je više od 20 odsto populacije netolerantno na pojedine namirnice.

Prema njenim rečima, netolerancija je posledica pojave antitela u organizmu koja se "bore" protiv teško razgrađivih namirnica.

"To su prehrambeni proizvodi koji se u organizam unose svakodnevno", istakla je Vrzić i ukazala da netolerancija na hranu može izazvati brojne zdravstvene tegobe - neurološke, respiratorne, dermatološke, kao i probleme sa regulacijom telesne težine.

Astma, reumatske tegobe, psoriaza, ekcemi, skleroza, hronican umor, nesanica i depresija, samo su neka od oboljenja koja se dovode se u vezu sa netolerancijom na hranu.

"U modernoj medicini primena pravilne ishrane u prevenciji i lečenju tih bolesti postala je skoro nezaobilazna terapeutska mera. Ipak, većina dolazi da potraži pomoć kako bi se rešila suvišnih kilograma", dodala je Vrzić.

Praksa je pokazala da kod većine ljudi postoji netolerancija na mleko, a među namirnicama koje organizam najteže podnosi su i mlečni proizvodi, kafa, žitarice i šecer.

U Beogradu test tolerancije rade dve privatne laboratorije "Analiza" i "Holitimed".

Obe klinike beleže izuzetno interesovanje građana, koji na testiranje u glavni grad dolaze i iz drugih delova Srbije, pa se u "Holitimedu" na testiranje čeka i po mesec dana, dok je u "Analazi" taj rok sedam dana.

U laboratoriji "Analiza" koriste dve vrste testa tolerancije na hranu.

"Skrining" test sprovodi se softverskim obrađivanjem krvi, pri čemu se ispituje osetljivost uzorka na 230 različitih namirnica, najučestalijih u ishrani, kao što su žitarice, mlečni proizvodi, meso, riba, povrće, voće i začini.

"Rezultati se čekaju od 15 do 20 dana, a ovaj test se preporucuje onima koji žele da smršaju, imaju problema sa povišenim holesterolom, trigliceridima ili sa aknama i košta 2.900 dinara", kazala je Vrzić i objasnila da se pacijentima propisuje koje namirnice da izbace, koje da smanje i koje, bez problema, mogu da koriste u svakodnevnoj ishrani.

Sagovrnica Tanjuga, je međutim, precizirala da u toj klinici "dijetu" pacijentima propisuju u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem, poštujući osnovna pravila zdrave ishrane, koja podrzumevaju smanjen unos teških, masnih jela i slatkiša.

"Kada se utvrdi na koje je namirnice pacijent netolerantan, one se iskljucuju iz ishrane na tri meseca", navela je Vrzić uz napomenu da se pacijentu određuje i maksimaln broj kalorija koje u jednom danu sme da unese u organizam.

Drugi test podrazumeva otkrivanje antitela na 93 namirnice, pojedinacno i košta 23.700 dinara,a smatra se detaljnijim, zbog čega se preporucuje osobama sa ekscemima, reumom, migrenom i drugim hroničnim tegobama.

Kada je reč o državnim zdravstvenim ustanovama, koje se bave propisivanjem pravilnog načina ishrane, u Institutu za higijenu i medicinsku ekologiju stručnjaci su naveli da se bave ozbiljnim istraživanjima kvaliteta ishrane i da test tolerancije ne rade.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)