Slušaj vest

"Čuvena engleska poslovica kaže da nas jedna jabuka dnevno drži podalje od doktora. Lekari jabuku zovu 'pravom vitaminskom bombom', ima bezbroj zdravstvenih prednosti i mogućnosti upotrebe u kuhinji. To je jedno od retkih voća koje može da se pripremi i u slatkoj i u slanoj verziji. Sama sam ovo otkrila.

Jabuke su u mojoj kući nešto što se podrazumeva, odmah pored kiselih krastavaca. Mnogo ih volim i jedem ih svaki dan, takođe su omiljeno voće moje dece. Domaće jabuke su ukusne i vredne uključivanja u ishranu. Odlučila sam da ih jedem redovno i u većim količinama neko vreme da bih upoznala njihov zdravstveni uticaj na organizam", rekla je žena koja je odlučila da 14 dana jede jabuke.

Šta kaže struka?

Stručnjaci objašnjavaju da u jabuci imamo skoro celu abecedu vitamina. Sadrži mnogo vitamina i minerala, uključujući: A, C, E, D, K, B, kao i, između ostalih, kalcijum, kalijum i magnezijum. Jednako je važno kako jedete jabuke. Najbolje ih je jesti sirove i obavezno sa kožom. Ispod nje se nalaze najvredniji hranljivi sastojci za telo. Kora jabuke sadrži, između ostalog, katehine, procijanidine i hlorogenu kiselinu, koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i ateroskleroze. Imaju i antiinflamatorna i antihistaminska svojstva, što je važno za alergičare.

Šta kaže nauka?

Zdravstveni efekti jabuka su naučno dokazani. Istraživanja pokazuju da su bogat izvor polifenola, važne grupe antioksidanata. Antioksidansi su jedinjenja koja štite ćelije od slobodnih radikala, štetnih molekula koji doprinose razvoju hroničnih bolesti kao što su bolesti srca. Konzumiranje jabuka takođe može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2.

Jabuke su bogate vlaknima i vodom, što ih čini punim i podržava gubitak težine. U jednoj studiji, jedenje celih jabuka povećalo je sitost četiri sata duže od konzumiranja jednakih količina soka od jabuke. Polifenoli jabuke takođe mogu da spreče gojaznost, što je važno za ljude koji žele da smanje telesnu težinu.

Ovo voće smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Jedan od razloga može da bude sadržaj rastvorljivih vlakana koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Drugi uzrok mogu da budu polifenoli. Neki od njih, naime flavonoid epikatehin, mogu da snize krvni pritisak.

Studije su takođe povezale visok unos flavonoida sa manjim rizikom od moždanog udara. Pored toga, flavonoidi mogu da pomognu u prevenciji srčanih bolesti snižavanjem krvnog pritiska, smanjenjem oksidacije LDL holesterola i smanjenjem ateroskleroze, što je nakupljanje plaka u arterijama.

Efekti nakon 14 dana konzumacije jabuka

"Jedenje jabuka mi je odavno navika, ali ih nikada nisam jela toliko i u različitim oblicima kao u poslednjih 14 dana. Ovo je odlično uticalo na moje varenje, što je važno ako se, na primer, borimo sa zatvorom. Imunitet mi je tada bio jak, o čemu svedoči činjenica da su svi oko mene bili zaraženi jesenjim infekcijama, pa i moje dete, i uprkos tome što sam ga grlila i imala blizak kontakt u to vreme, nisam se razbolela. Osim toga, retko se razbolim, što povezujem i sa dejstvom ovog voća.

Osećam se odlično, uprkos jeseni, koja mi obično oduzima radost i energiju. Zahvaljujući tome, više se krećem, moj um radi efikasnije, imam utisak da sa svakom jabukom vitaminska bomba ulazi u moje telo, čije ću pozitivne efekte osećati još dugo. Nikada nije dosadan trenutak kada je u pitanju kuvanje sa jabukama. Očigledno, apetit za jedenjem jabuka se povećava kada se oljušte i iseku na kriške".

BONUS VIDEO:

Instagram/ butternutbakery Pita sa jabukama