Sezona je slava, danas veliki broj vernika slavi Svetog Nikolu, pa je sigurno da će širom zemlje biti bogatih trpeza uz koje će ovaj praznik biti obeležen. Ako vas muči gorušica, verovatno se već "pripremate" a otkrivamo vam kako da olakšate sebi i izbegnete ovaj čest problem!

Prejedanje

Gorušicu može izazvati i samo prejedanje, jer će "rastegnut" želudac imati veći problem da kontroliše mišiće koji drže stomačnu kiselinu tamo gde joj je mesto. Ovo se može dogoditi i sa sasvim laganom hranom, koja inače ne izaziva gorušicu, samo je problem u količini.

Masna hrana

Ne preterujte sa hranom koja sadrži mnogo ulja ili masnoće, jer se ona duže i sporije vari. To znači da masnoća ostaje duže u želucu koji pokušava da se izbori, lučeći sve više i više kiseline.

Kada jedete?

Jedan od najboljih saveta koje gastroenterolozi preporučuju je da pazite tačno kada jedete. Kiselina će lakše proći u jednjak ako ležimo, pa se savetuje da najmanje dva sata posle obroka ne budete u horizontalnom položaju. Prošetajte ili sedite uspravno i dajte želucu vremena da se izbori sa hranom, da vam je ne bi "vratio" u grlo čim se pružite.

Ako već patite od gorušice, evo koje namirnice mogu da je izazovu ili pogoršaju:

  • Alkohol, posebno crno vino
  • Svež crni luk
  • Beli luk
  • Čokolada
  • Citrusi (limun, pomorandže)
  • Pića s kofeinom (kafa, čaj)
  • Paradajz

Pročitajte i kako da vam ne "skoči" šećer posle slavskog ručka!

(MONDO)