Proslave Nove godine i Božića obično obeleže i neke neprijatne posledice poput neispavanosti, prejedanja, jutarnjeg mamurluka, nadutosti... Stručnjaci upozoravaju da zbog neumerenosti u hrani i piću neretko dolazi i do trovanja, a ovo možete da izbegnete ako se pravilno pripremite za slavlja, odaberete pravu hranu i pića
1. Pripremite se unapred
Za praznike se obično pripremamo dosta ranije, kako bismo izbegli gužve u prodavnicama, pa kupujemo hranu mnogo pre nego što ćemo je pripremiti. A tako se i potkrade da je pogrešno čuvamo. Ni u kom slučaju ne ostavljajte hranu, poput mezetluka (već pripremljenog za sto) na sobnoj temperaturi. Mora da stoji u frižideru. Isto važi i za ostatke hrane koje planirate da pojedete za koji sat - nikako na sobnoj temperaturi jer će se bakterije i mikrobi razmnožiti mnogo brže nego što mislite.
2 Greške u pripremi
Kada sečemo salate i drugu hranu za novogodišnju trpezu, često koristimo istu dasku i nož, a nikako ne bi trebalo. Bakterije iz sirove ribe ili mesa mogu ući u hladne salate koje se neće termički obrađivati. Zato u kući obavezno držite nekoliko dasaka: za ribu, za meso, za povrće, za suhomesnato i sir. Obavezno dobro operite daske i noževe nakon upotrebe.
3. Mešanje različitih namirnica
Veoma je opasno stavljati ostatke različitih jela u istu posudu. Domaćice često pokušavaju da uštede prostor i spasu se nepotrebnog pranja sudova, pa stavljaju ostatke različitog jela u jednu činiju. Na ovaj način samo ubrzavate razmnožavanje bakterija.
4. Previše salata
Većina naših zimskih prazničnih salata sadrži veliku količinu konzervisanih, kiselih, masnih namirnica - konzervisani grašak, kukuruz, krastavce, kobasice, majonez... Sve ovo pogoršava dejstvo alkohola i to veoma brzo, i može da izazove ozbiljno trovanje hranom. Zato je najbolje da ne preterujete ni u količini ni u vrsti salata. Najbolje bi bilo i da se odlučite za one od svežeg povrća umesto ruske, mimoze i slično...
5. Stara konzervisana hrana
Kiseli krastavci su uvek prisutni na novogodišnjoj trpezi. Ali, zapamtite, konzervisano povrće može da bude i te kako opasno jer postoji rizik od pojave botulinum toksina koji izaziva botulizam, veoma ozbiljnu bolest sa fatalnim posledicama. Proverite rok trajanja na teglama i konzervama, ako je reč o domaćoj zimnici koja je "pretekla" od prošle zime - bacite je!
6. Morski plodovi
Riba i morski plodovi izazivaju najteža i najopasnija trovanja. Zbog toga treba biti posebno pažljiv sa njihovim odabirom i pripremom. Bolje je da izbegavate školjke, one se vrlo brzo pokvare. Riba takođe može biti opasna, ako nije skladištena na "pravi" način, lako postaje "otrovna".
7. Preterivanje
Kada se prejedate i pijete previše alkohola, to je žestoki udarac na vaš probavni sistem, ali i otganizam u celoini. Nije problem samo ako je hrana "sumnjivog" kvaliteta i ispravnosti. Trovanje možete da dobijte i od najkvalitetnijih namirnica i pića ako preterate. Zato, nađite meru da uživate u svemu ali da ne rizikujete zdravlje.
MONDO
Sa Bolombojem je druga priča! Vojnik Zvezde se vratio, a jedan važan detalj može da "pogura" tim do plej-ofa
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Partizan je u problemu, a postoji samo jedno rešenje: Prvi ispit je pao, vreme je za popravni!
Prvo oglašavanje Čede Jovanovića o razvodu: "Nešto se čoveku desi što ne može da sanja, ja sam to doživeo "
Ovo je trudna verenica ubijenog Nikole iz Kaluđerice: Napadači pucali kroz prozor, čula se vriska i škripa guma