Proslave Nove godine i Božića obično obeleže i neke neprijatne posledice poput neispavanosti, prejedanja, jutarnjeg mamurluka, nadutosti... Stručnjaci upozoravaju da zbog neumerenosti u hrani i piću neretko dolazi i do trovanja, a ovo možete da izbegnete ako se pravilno pripremite za slavlja, odaberete pravu hranu i pića

1. Pripremite se unapred

Za praznike se obično pripremamo dosta ranije, kako bismo izbegli gužve u prodavnicama, pa kupujemo hranu mnogo pre nego što ćemo je pripremiti. A tako se i potkrade da je pogrešno čuvamo. Ni u kom slučaju ne ostavljajte hranu, poput mezetluka (već pripremljenog za sto) na sobnoj temperaturi. Mora da stoji u frižideru. Isto važi i za ostatke hrane koje planirate da pojedete za koji sat - nikako na sobnoj temperaturi jer će se bakterije i mikrobi razmnožiti mnogo brže nego što mislite.

2 Greške u pripremi

Kada sečemo salate i drugu hranu za novogodišnju trpezu, često koristimo istu dasku i nož, a nikako ne bi trebalo. Bakterije iz sirove ribe ili mesa mogu ući u hladne salate koje se neće termički obrađivati. Zato u kući obavezno držite nekoliko dasaka: za ribu, za meso, za povrće, za suhomesnato i sir. Obavezno dobro operite daske i noževe nakon upotrebe.

3. Mešanje različitih namirnica

Veoma je opasno stavljati ostatke različitih jela u istu posudu. Domaćice često pokušavaju da uštede prostor i spasu se nepotrebnog pranja sudova, pa stavljaju ostatke različitog jela u jednu činiju. Na ovaj način samo ubrzavate razmnožavanje bakterija. 

4. Previše salata

Većina naših zimskih prazničnih salata sadrži veliku količinu konzervisanih, kiselih, masnih namirnica - konzervisani grašak, kukuruz, krastavce, kobasice, majonez... Sve ovo pogoršava dejstvo alkohola i to veoma brzo, i može da izazove ozbiljno trovanje hranom. Zato je najbolje da ne preterujete ni u količini ni u vrsti salata. Najbolje bi bilo i da se odlučite za one od svežeg povrća umesto ruske, mimoze i slično...

5. Stara konzervisana hrana

Kiseli krastavci su uvek prisutni na novogodišnjoj trpezi. Ali, zapamtite, konzervisano povrće može da bude i te kako opasno jer postoji rizik od pojave botulinum toksina koji izaziva botulizam, veoma ozbiljnu bolest sa fatalnim posledicama. Proverite rok trajanja na teglama i konzervama, ako je reč o domaćoj zimnici koja je "pretekla" od prošle zime - bacite je!

6. Morski plodovi

Riba i morski plodovi izazivaju najteža i najopasnija trovanja. Zbog toga treba biti posebno pažljiv sa njihovim odabirom i pripremom. Bolje je da izbegavate školjke, one se vrlo brzo pokvare. Riba takođe može biti opasna, ako nije skladištena na "pravi" način, lako postaje "otrovna".

7. Preterivanje

Kada se prejedate i pijete previše alkohola, to je žestoki udarac na vaš probavni sistem, ali i otganizam u celoini. Nije problem samo ako je hrana "sumnjivog" kvaliteta i ispravnosti. Trovanje možete da dobijte i od najkvalitetnijih namirnica i pića ako preterate. Zato, nađite meru da uživate u svemu ali da ne rizikujete zdravlje.

MONDO