Mnogi nutricionisti oklevaju da preporuče urme kao zdravu namirnicu jer su visokokalorične - u 100 g ima 280 kalorija. Ali, da budemo iskreni, teško da će neko pojesti 100 g ovog preslatkog voća. 

Urme sadrže veliku količinu vitamina i minerala. Osim toga, u sušenom obliku praktično ne sadrže masna vlakna, ali zato imaju 23 aminokiseline neophodne za pravilno funkcionisanje organizma. Nijedna druga namirnica nema takvu količinu navedenih supstanci u sastavu. Za šta su još korisne urme?

I Novak Đoković, koji je nakon "golgote" u Australiji i odbijene vize sada na putu za Dubai, otkrio je jednom prilikom da ovo voće jede kad mu je potrebna energija. 

Normalizuju rad creva

Zbog visokog sadržaja vlakana, urme stimulišu peristaltiku i uklanjaju toksine iz organizma. Povremena konzumacija urmi pomaže u sprečavanju upale u gastrointestinalnom traktu i potiskuje patogenu mikrofloru. One su dobra prevencija hemoroida.

Jačaju kosti

Mikroelementi u urmi jačaju koštano tkivo, a pomažu i starijima u borbi protiv razvoja osteoporoze. Ovo voće je takođe bogato bakrom, selenom i magnezijumom, koji učestvuju u formiranju kostiju. A cink i fluor su korisni za zube.

Usporavaju starenje

Urme su poznate i po svojim antioksidativnim svojstvima, koja mogu da uspore proces starenja. Sadrže prilično visok procenat vitamina B, koji pomaže koži da održi glatkoću i elastičnost.

Sprečavaju bolesti mozga

Prethodno pomenuti vitamini B imaju pozitivan efekat na rad centralnog nervnog sistema. Smanjenjem nivoa homocisteina mogu da se spreče opasne bolesti poput Alchajmera. Osim toga, redovno uzimanje urmi poboljšava mentalne funkcije mozga, a posebno pamćenje.

Jačaju kardiovaskularni sistem

Urme sadrže kalijum i magnezijum koji pomažu boljem funkcionisanju srčanog mišića i krvnih sudova. Ako redovno imate urme na jelovniku, to će pomoći da stabilizujete krvni pritisak, a smanjićete i rizik od pojave moždanog udara.

MONDO