Dijeta Kejt Midlton zasniva se na unosu proteina i povrća koje ne sadrži puno skroba, a jednu namirnicu jede baš svakog dana. Ovsene mekinje su osnov Dukanove dijete, nazvane po dr Pjeru Dukanu koji je postavio ovaj sistem ishrane za brzo i efikasno mršavljenje bez preteranog osećaja gladi.

Vojvotkinja, koja je i mama troje dece, navodno se već godinama pridržava Dukanove dijete u kojoj se svakodnevno unose ovsene mekinje.

ovsene mekinje.jpg
Shutterstock/Anna Bogush 

U prvoj fazi dijete, koja se naziva "napadom", jedu se nemasni proteini i jedna i po kašika ovsenih mekinja tokom svakog dana. Ova faza traje nedelju dana.

U drugoj fazi, koja može trajati i do godinu dana, jedu se nemasni proteini jednog dana, pa isto plus povrće drugog, i tako naizmenično. Unos ovsenih mekinja povećava se na dve kašike dnevno.

I treća faza je takozvana "konsolidacija", koja se primenjuje čim izgubite pola kilograma. Tada pet dana jedete po sledećem režimu - unosite nemasne proteine i povrće, ali dodajete i masti i ugljene hidrate. Uz to unosite i dve i po kašike ovsenih mekinja.

Očigledno dijeta daje rezultate jer je Kejt zgodna, zategnuta i koža joj blista!

Profimedia Kejt Midlton u recikliranoj haljini

Vojvotkinja od Kembridža nije vegetarijanka, ali relativno retko jede meso jer joj ne prija. Izuzetak pravi kada priprema večeru za princa jer je Vilijamu, navodno, omiljeno jelo jednostavna zapečena piletina. Kejt svakako ne jede mnogo crvenog mesa, već prednost daje belom mesu i ribi.

Ovsene mekinje su dobre za zdravlje iz sledećih razloga.

  • Imaju malo kalorija, a mnogo proteina i vlakana
  • Sadrže gvožđe, cink, magnezijum i kalijum
  • Bogate su antioksidantima koji se ne nalaze u drugim namirnicama, već samo u ovsu. U pitanju su avenantramidi koji spuštaju pritisak i smanjuju upale u telu
  • Od ovsa, mekinja i pahuljica ne "skače" šećer
  • Odlične su ako imate problem s probavom jer imaju laksativno dejstvo
  • Smanjuju osećaj gladi jer utiču na hormon grelin

Ali postoji i greška koja ih čini lošim, nemojte je praviti kada jedete ovsene pahuljice! A kada Kejt poželi da "zgreši" u dijeti, jede testeninu sa sosom od sira, što je ispričala tokom jedne posete osnovnoj školi u Enfildu. Đacima i nastavnicima je rekla da prinčevi Džordž i Luj, kao i princeza Šarlot, pomažu kada se sprema testenina sa sosom od sira.

"Podelimo zaduženja, jedno dete sipa mleko, drugo meša brašno za sos, a treće pravi salatu", rekla je vojvotkinja.

spageti u sosu
YouTube/QuickkKitchen 

(MONDO)